Samsun ili'nde tenis sporu ile uğraşanların bu sporu seçme sebeplerinin araştırılması
Research of the reasons why people who play tennis in Samsun choose that sport
- Tez No: 289030
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tennis, Sport, orientation, expectation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, Samsun İli'nde tenis sporu ile uğraşanların tenis sporunu seçme sebeplerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.Araştırmada Samsun ilinde 2008-2009 yılları arasında Anakent Sosyal Tesisleri, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Tesisleri ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki tenis kortlarında tenis oynayan 182 kişiye anket uygulanmıştır.Ölçümlerde elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15 istatistiksel paket programından yararlanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler kullanılarak frekans, yüzde ve aritmetik ortalama dağılımları hesaplanmıştır. Farklılık tespitinde, cross tabulation ve ki kare testi kullanılmıştır.Bu çalışmanın sonucunda tenis sporuna yönelmenin en önemli nedenleri arasında; öğrenciler düzeyinde ailenin teşvik etmesi, kitle iletişim araçlarının etkisi, arkadaş grubunun etkisi, yaşanılan çevredeki sportif etkinlikler ve yaşanılan çevrede tenis sporuna olan ilgi, hareket etme ihtiyacı ve sağlık sayılmaktadır. Ayrıca tenis sporu ile uğraşanların gelir düzeyinin orta ve üst gelir grubu olduğu görülmüştür. Tenis sporundan beklentiler; iyi bir fiziki görünüme sahip olmak, stres atmak, rahatlamak, serbest zaman aktivitesi, oyun oynamak, eğlenmek, performansı arttırmak, öğrencilerde yeni bir çevre edinmek ve statü kazanmak olarak sıralanmıştır.Tenis sporuna yönelmede yeterli tesis, eğitici, basın ve yayın organlarında daha fazla yer alma yanında ailelerin tenis sporu ile ilgilenmelerinin ve gelir durumlarının da artırılmasının olumlu etkisi olacağı sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelime: Tenis, Spor, Yönelme, Beklenti
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the reasons why people who play tennis choose that sport in Samsun.At this study, a questionaire is applied 182 people who play tenis between 2008-2009 years at Anakent Social Facilities?, Provincial Directorate of Youth and Sports Facilities? and 19 Mayıs University?s tennis courts in Samsun.In the statistical analysis of data SPSS 15 is used. Frequency, percentage and arithmetic average distrubition are calculated by utilizing the statistics of the study. Cross tabulation and Chi-Square test which is in difference detection is used.At the end of this study, among the reasons why people tend to sport of tenis, encouragement of the family, effects of mass media, effects of friends, sporting events and people?s interest to tennis at the neighbourhood, need to act and health can be considered. In addition, it is found out that incomes of the people who play the sport of tenis are middle and upper level. Expectations from tennis are having a good physical appearance, avoiding from stress, feeling relieved, leisure time activities, playing game, enjoying, improving performance, for students making new friends and gaining status.It is concluded that besides enough facility, trainer, taking part in the pres and puplication organs much more, improving parents? interest to that sport and improving their incomes will be effective for directing to the sport of tennis.