Üniversitelerin atletizm takımlarında yer alan sporcu öğrencilerin serbest zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarının araştırılması
Research on evaluating of freetime of students making sport of athletics having education at universities
- Tez No: 289050
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN ÖZDİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Serbest zaman, Rekreasyon, Atletizm, Leasure Time, Athletism, Recreation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, üniversitelerin atletizm takımlarında yer alan sporcu öğrencilerin serbest zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarının araştırılması amaçlanmıştır.2009-2010 akademik yılında yapılan Üniversiteler arası Kros Atletizm Müsabakalarına katılan öğrencilerin serbest zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarının belirlenmesi için yapılacak anket çalışmasının uygulanmasında, yönetici ve antrenörlerden gereken izinler alındı. İzinlerin ardından, beş noktada uygulama standları kuruldu ve bu standlara 300 adet envanter dağıtıldı. Gönüllük esasına dayalı olarak araştırmaya katılımları sağlanan öğrencilerden bu anket envanterlerinden değerlendirilmeye alınabilecek 246' sı (215' i erkek, 31' i bayan) dönüt olarak alındı. Genel özellikler için frekans analizi, fark analizleri için ? =0.05 anlamlılık düzeyinde Ki-kare testleri kullanıldı. Araştırmada öğrencilerin serbest zaman tercihlerinin cinsiyet, doğum yeri ve gelir durumuna göre değişimi incelendi.Çalışma sonuçları; öğrencilerin serbest zamanlarda tercih ettikleri etkinliklerin, etkinlikleri tercih etme nedenlerinin, etkinliklerin bıraktığı etkilerin ve etkinliklere yeterince katılamama nedenlerinin öğrencilerin kişisel özelliklerine göre değişmediği görüldü (p>0,05). Araştırmanın farklı araştırma grupları üzerinde, daha geniş örneklemle yapılması, sonuçların spora yönelme ve spora özendirme yönetiminde kullanımında yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
In order to determine spending leasure time behaviours of students attempting to Cross Athletism Sport Competitions in 2009-2010, required authorizations were taken from managers and coaches. After the authorization, stands were set up to five different points and 300 surveys had been given to students. Willingly replied surveys has determined and 246 surveys (215 male and 31 female) were evaluated. Frequency analysis was applied to demographic properties, Chi-Square analysis at ? =0.05 level was applied for difference analysis. In the research, spending leasure time behaviours of students according to gender, birth place and income levels were examined.Research results; it was found that deciding of leasure time activities, factors effecting these decides, degrees of these factors, type of attempting to these activities and reasons not attempting to these activities for students were found not statically different for the students (p>0.05) depend on their gender, birth location and montly income levels (p>0,05).