Sıçanlarda, Bevacizumab'ın flep yaşayabilirliği üzerine etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of Bevacizumab on random-patterned flap viability, in rats
  1. Tez No: 289057
  2. Yazar: FUAT USLUSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT ORTAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bevacizumab, neovaskülarizasyon, VEGF, pedikülden bağımsız flep yaşayabilirliği, Bevacizumab, Neovascularization, VEGF, The viability of regardless of flap pedicle
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Vasküler endotelyal growth faktör (VEGF) ve reseptörleri patolojik ve fizyolojik anjiyogenezde merkezi bir rol almaktadır. Bevacizumab (Altuzan® 100mg/4ml) ilk kez kolon ve rektum kanserlerinin tedavisinde kullanılmak üzere FDA onayı alan ve insan VEGF'e spesifik olarak bağlanarak onun biyolojik aktivitesini nötralize eden bir rekombinant insan monoklonal antikoru (rhuMAb VEGF)'dur. Sıçanda pedikülden bağımsız neovaskülarizasyona bağlı flep yaşayabilirliğini gösteren dorsal kaudal bazlı random-patern bir cilt flep modelinde, Bevacizumab'ın etkisinin araştırılması amaçlandı.Çalışmamızda 150-250 gr ağırlığında dişi Wistar Albino sıçanlar kullanıldı. Flep Yaşayabilirliği Değerlendirilmesi Grubu ve Neovaskülarizasyon Değerlendirilmesi için Damar Sayımı Grubu olarak 2 ana grupta kontrol ve BVZM grupları çalışıldı.Deneysel flep modeli olarak, sıçan sırtında kaldırılan kaudal bazlı random-patern deri flebi seçildi. Sıçanların bir kısmında ameliyat sonrası 2.- 8. günlerde fleplerin pedikülleri kesilerek pedikülden bağımsız flep yaşayabilirliği değerlendirildi. Gruplarda geriye kalan hayvanlar ameliyat sonrası 2.-5. Günlerde sakrifiye edilerek histolojik analiz için örnekler alındı.Flep sağ kalım sıklığı ve ortalama sağ kalan alan oranı 2., 3., 4. ve 5. günlerin herbirinde BVZM grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmış bulundu. Tam flep sağkalımı oranı ise 3., 4., ve 5. günlerin herbirinde BVZM grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmış idi. CD31 için immünohistokimyasal boyama yapılmış kesitlerde yapılan damar sayımlarının sonucu; 2. gün alt grubunda BVZM grubunda kontrol grubuna göre artmış bulundu.VEGF inhibisyonu yaparak antianjiyogenik etkili olduğu bilinen bir ajanın verilmesiyle damarlanmanın artması olası birtakım mekanizmaların izahını gerektirmektedir. BVZM'ın bu etkisi, bir farmakolojik önkoşullama ile izah edilebileceği gibi, VEGF blokajı nedeniyle Anjiopoetin 1/Tie-2, Eph/ephrin veya Delta-notch yolağı gibi alternatif anjiogenez yolları ve nonspesifik büyüme faktörlerinin, VEGF'den bağımsız bir kompansatuar anjiogenez mekanizması üzerinden açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
Vascular endothelial growth factor (VEGF) and its receptors is a central role in pathological and physiological angiogenesis. Bevacizumab (Altuzan® 100mg/4ml) is a recombinant human monoclonal antibody which specifically bind to human VEGF and neutralizes biological activity. It has approval from FDA for the treatment colon and rectal cancers. We aimed to investigate the effect of Bevacizumab on neovascularization independent of pedicles caudally based dorsal random-pattern skin flap viability of the flap showing the model in rats.We used weighing 150-250 g female Wistar albino rats in our study. Control and BVZM groups were studied in 2 main groups the Evaluation of flap viability group and the assessment of neovascularization for vascular census group.As an experimental flap model, caudal circulation-based random-pattern skin flap which removed from rats back was chosen. Some of the rats after surgery 2-8 regardless of the viability of the flap pedicles were cut from the days flaps pedicles. The rest of the animals in groups after surgery were sacrificed at 2-5. days and samples were taken for histological analysis.The frequency of flap survival and the mean rate of the survival area were significantly increased in BVZM group than the control group at. 2., 3, 4 and 5th days. Full flap survival rate increased in BVZM group than the control group at 3., 4., and 5th days. The vessel counts of crossections which are stained with immunohistochemical for CD31 were increased in BVZM group than the control group at 2nd day.The increase in vascularization when given chemical agent which is known to antiangiogenic by inhibition of VEGF requires on explanation of possible mechanisms. BVZM's this effect can be explained by such as a pharmacological preconditioning or Anjiopoetin 1/Tie-2, Eph / ephrin or the delta-notch pathways and non-specific growth factors such as alternative ways of angiogenesis due to the blockage of VEGF or VEGF independent mechanism of compensatory angiogenesis can be explained through an.