Türkiye'de görev yapan güreş hakemlerinin klasmana göre kaygı durumlarının karşılaştırılması
Comparing anxiety conditions of wrestling referees in turkey based on classifications
  1. Tez No: 289056
  2. Yazar: ABDULLAH POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hakem, Kaygı, Sürekli kaygı, Durumluluk kaygı, Anxiety, Circumstancedness anxiety, Constant anxiety, Referee
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de görev yapan güreş hakemlerinin (Uluslararası Güreş Hakemleri, 1. Kategori, 2. Kategori ve 3. Kategori ve Milli Hakemlerin) kaygı düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Türkiye genelindeki 57 Uluslararası güreş hakemlerinin tamamı ve faal 119 milli güreş hakeminin 57 tanesi olmak üzere toplam 114 güreş hakemi denek olarak katıldı. Kişisel ve Sosyo-Kültürel özelliklerin belirlenmesinde yaş, medeni hal, öğrenim düzeyi, eşin öğrenim düzeyi, mesleki aylık gelir, ikamet, ailedeki birey sayısı, hakemlik yapma sebebi ve geçmişte hangi spor branşlarının yapıldığı sorularından yararlanılmıştır. Sürekli kaygı puanlarının belirlenmesi için Spielberger'in 20 sorudan oluşan sürekli kaygı envanterinin doldurulması istenmiştir. Ayrıca durumluluk kaygı puanlarının belirlenmesi için de 27 sorudan oluşan ve bilişsel kaygı, bedensel kaygı, kendine güven durumlarını belirleyen Illinois kendini değerlendirme envanteri C.S.A.I.-2 kullanılmıştır İlk olarak grubun katılımcıların sürekli kaygı puanları üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu incelemek amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi uygulanmıştır. Ayrıca grubun, katılımcıların bilişsel kaygı, bedensel kaygı ve kendine güven puanları üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu incelemek amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi (one way anova) uygulanmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde bilişsel kaygı ve kendine güven üzerinde grubun temel etkisini görmekteyiz. Sonuçların kaynağını belirlemek amacıyla Tukey testi uygulanmıştır.Sonuç olarak, Milli Hakemlerin bilişsel kaygı puanlarının (x=18,86, ss=3,11), Uluslararası 1. Kategori hakemlerinin puanlarından (x=15,65, ss=2,74) yüksek olduğu bulunmuştur. Yine Milli Hakemlerin kendine güven puanlarının (x=29,60, ss=3,75), Uluslararası 1. Kategori hakemlerinin puanlarından (x=32,30, ss=3,88) düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the anxiety levels of actively w kullanılmıştır orking wrestling referees (International w kullanılmıştır restling referees, 1st, 2nd and 3rd class national referees)114 wrestling referees, consisting of all of the 57 international wrestling referees and 57 national wrestling referees out of 90 across Turkey, participated in this trial. When evaluating their personal and socio-cultural features, the relevant questions asked to them included age, marital status, personal as well as their spouses?education status, job, income, residential status, number of family members, reason for working as a referee and which sports they were previously involved in. They were asked to fill in a `constant anxiety survey?made up of 20 questions by Spielberger in order to determine their constant anxiety scores. Also, an `Illinois self-evaluation survey?consisting of 27 questions was given to them to determine their cognitive and physical anxiety and self-confidence status. Firstly, they went through a one-way variance analysis to study the effects of the group on the participants regarding cognitive and physical anxiety and self-confidence. The result was that there was basic effect of the group in terms of cognitive anxiety and self-confidence. They also took the Tukey test so as to determine the source of the results.As a consequence, the cognitive anxiety scores of national referees were (x=18,86, ss=3,11), which were higher than that of international 1st class referees: (x=15,65, ss=2,74). On the other hand, the self-confidence scores of national referees resulted in (x=29,60, ss=3,75), which were lower than that of international 1st class referees: (x=32,30, ss=3,88).