Subklinik hipotiroidi nedeni ile ilaç kullanmakta olan hastalarda levotiroksin tedavisinin lipid profili ve vücut kitle indeksi üzerine olan etkisinin incelenmesi
Lipid profil and bady mass indeks changes in patients with subclinical hypothyroidism: evaluation of l-thyroxine treatment
  1. Tez No: 289091
  2. Yazar: MİKAİL YETMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜMEYZA KAZANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Subklinik hipotiroidi, semptomlar, lipoproteinler, Subclinical hypothyroidism, symptoms, lipoprotein
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Subklinik hipotiroidizm, serum serbest T4 ( fT4 ) ve serbest T3 ( fT3 ) düzeyleri referans aralıkta iken serum tiroid stimulan hormon ( TSH ) düzeylerinde hafif düzeyde artış ile tanımlanır. Bu hastalarda temel sorun tedavi alıp almayacaklarıdır. Birçok çalışmada, levotiroksin tedavisinin serum lipid düzeyleri ve kardiyak fonksiyonlar üzerine olumlu etkileri gösterilmiştir. Biz prospektif klinik çalışmamızda, son bir ay içinde tanı konulmuş ve tedavi başlanmış subklinik hipotiroidili hastalardaki metabolik değişiklikleri ve bunlara tiroksin tedavisinin etkilerini incelemeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışma grubunu son bir ay içinde tanı konulan ve tedavi başlanmış subklinik hipotiroidili 36 hasta oluşturdu. 27 yeni tespit subklinik hipotiroidili hasta kontrol grubu olarak tedavisiz izlendi. Hastaların başlangıçta ve en az 3 ay sonra semptomları sorgulanıp, fizik muayeneleri yapıldı. Başlangıçta ve 3. ayda tedavi verilen ve tedavi verilmeyen hastaların tiroid fonksiyon testleri, lipid parametreleri ve vücut kitle indeksleri ( VKI ) karşılaştırıldı.Bulgular: Hastalar 32 ( % 88.8 ) kadın, 4 ( % 11.2 ) erkekten oluştu. Yaş ve VKI ortalamaları sırasıyla 44.66±13.34 yıl ve 29.96±5.99 kg/m² idi. Kontrol grubunda 23 ( %85.2 ) kadın, 4 ( %14.8 ) erkek vardı. Yaş ve VKI ortalamaları sırasıyla 42.51±11.66 yıl ve 30.68±5.61 kg/m² idi. 3. ayda hasta grubunda VKI 29.64±6.08 kg/m² olurken, kontrol grubunda VKI 30.93±5.76 kg/m² oldu. Başlangıçta hasta grubunda serum ortalama LDL kolesterol 127.55±44.69 mg/dl, kontrol grubunda ise 112.37±30.43 mg/dl idi. Tedavi almayanlara göre tedavi alanlarda ortalama LDL düzeylerinde başlangıca göre 3. ayda anlamlı bir azalma saptandı ( p=0.041 ).Sonuç: Biz bu çalışmada subklinik hipotiroidili hastalarda klinik hipotiroidi semptomlarının çoğu zaman mevcut olduğunu, hastalarda oluşan klinik ve metabolik değişikliklerin Levotiroksin tedavisi ile düzelebileceğini saptadık.
Özet (Çeviri)
Objectives: Subclinical hypothyroidism is defined as a mild elevation in serum thyroid stimulating hormone ( TSH ) level while serum free T4 ( FT4 ) and free T3 ( FT3 ) levels are in reference range. Main problem with these patients is whether they will receive therapy or not. In many studies, positive effects of levothyroxine treatment on serum lipid levels and cardiac functions are shown. In this prospective clinical study, we aimed to evaluate the metabolic changes in the newly diagnosed subclinical hypothyroidism patients who were administred thyroxine.Material and Methods: Sixty-three newly diagnosed patients with subclinical hypothyroidism were included in the study group. Randomly chosen 36 patients receiving therapy constituted the study group while the remaining 27 patients formed the control group and followed without any treatment. Patients were questioned for symptoms and examined thoroughly at the beginning of the study and at the end of thrird month. Thyroid function tests, lipid parameters and bady mass index of the patients were determined both at the beginning and end of the study.Results: There were 32 ( 88.8% ) female, 4 ( 11.2% ) male patients; mean values of age and BMI were 44.66±13.34 years and 29.96±5.99 kg/m², respectively the control group had 23 (85.2%) female, 4 ( 14.8% ) male patients; Their mean values of age and BMI were 42.51±11.66 years and 30.68±5.61 kg/m², respectively.Mean TSH levels and mean fT3 levels were significantly decreased in the third month with respect to the beginning in patients receiving treatment when compared to the control group. In the beginning mean levels of serum LDL cholesterol were 127.55±44.69 mg/dl, and 112.37±30.43 mg/dl in the study and control groups. Mean LDL cholesterol level showed a significant increase in the control group during three months ( p=0.041 ).Conclusions: In this study, we found that the symptoms of clinical hypothyroidism mostly existed in patients with subclinical hypothyroidism, and clinical and metabolic parameters improved with levothyroxine therapy.