Rutin laboratuar parametreleri, ilaç tedavileri ve cinsiyetin akut kalp yetmezliğinde görülen anemi ile ilişkisi
Routine laboratory parameters, medications and sex related with anaemia in acute heart failure
- Tez No: 289090
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET ALİ ÇIKRIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Kardiyoloji, Hematology, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Heart failure, anaemia
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç : Akut kalp yetersizliğindeki anemi ile rutin laboratuar parametreleri, ilaç tedavileri ve cinsiyet arasındaki ilişkiyi araştırmak.Gereç ve Yöntem : Akut kalp yetersizliği nedeniyle ardışık olarak hastanemize yatan 234 hasta(114 kadın,120 erkek) çalışmaya alındı.Anemi yapan comorbiditesi olanlar, kan transfüzyonu yapılanlar,anti-anemik tedavi alanlar dışlandı.Çalışma hastaları anemik ve non-anemik olarak iki guruba ayrıldı.Bu iki gurup demografik özellikler, hastaneye yatmadan önceki 3 ay boyunca kullanmakta olduğu ilaçlar, transtorasik ekokardiografi, hemogram, sCRP, eritrosit sedimantasyon hızı, proBNP,D-dimer ve rutin biyokimya analizleri açısından karşılaştırıldı. Ayrıca bu hastalar içerisinden rastgele seçilen 50 hastada ilave olarak hemosiderinuri, retikulosit sayımı ve direct coombs testi yapıldı. Anemik ve nonanemik gurup arasında anlamlı olarak farklı bulunan tum değişkenler, Binary Logistik Regresyon Analizi'ne(BLRA) tabii tutuldu.Bulgular : Çalışmamızda araştırdığımız parametrelerden 25 tanesi anemik ve nonanemik gurup arasında anlamlı olarak farklı bulundu.Bu parametrelerle yapılan BLRA sonucu 11 parametre birbirinden bağımsız ve anlamlı olarak AKY de görülen anemi ile ilişkili idi.Kadın cinsiyette 2.6 kat, kalsiyum kanal blokeri (KKB) kullananlarda 2.6 kat,Kronik renal yetmezliklilerde (KBY) 3.1 kat, daha düşük serum AST si olanlarda 3.6 kat, daha düşük düzeltilmiş serum kalsiyumu olanlarda 3.0 kat, daha düşük LDL kolesterolu olanlarda 2.6 kat, daha düşük ortalama corpuscular volume (MCV)'lilerde 2.5 kat,daha düşük ortalama corpuscular hemoglobine konsantrasyon (MCHC)lularda 2.5 kat, serum magnezyum düzeyi daha yüksek saptananlarda 2.6,daha yüksek pro BNP'lilerde 3.5 kat daha fazla anemi olduğu görüldü. Digoxin kullananlarda ise 4.2 kat daha az anemi görüldüğü saptandı.Hemosiderinüri 13 hastada pozitif olup, anlamlı olmayarak anemik grupta sıktı.Retikulosit indeksi anemik gurupta anlamlı olmayarak daha düşüktü.Direkt coombs testi hemoliz bulguları olmayan 3 hastamızda pozitif bulundu.Sonuç : Anemik akut kalp yetmezliği hasta gurubunda non anemik guruba göre kadın cinsiyet, KBY varlığı, KKB kullanımı anlamlı olarak daha sıktı.Yine anemik gurupta düzeltilmiş serum kalsiyumu, serum AST'si, LDL kolesterol, MCV, MCHC anlamlı olarak daha düşük, serum magnesiumu, proBNP anlamlı olarak daha yuksekti.Digoxin kullanımı ise anemik olmayan gurupta anemik guruba göre anlamlı olarak daha sıktı.Anahtar kelimler : Kalp yetmezliği, anemi
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relation of medication and routine laboratory parameters with anaemia in acute heart failure (AHF).Method: 234 AHF patients were enrolled in the study. Those with comorbidities leading to anaemia, and those receiving blood transfusion and antianaemic treatment were excluded. Anaemic and non-anaemic AHF patients were compared in terms of demographics, medication use for 3 months prior to hospitalisation, transthoracic echocardiography, haemogram, sCRP, erythrocyte sedimentation rate, proBNP, d-dimer and biochemistry analyses. In addition, haemosiderinuria, reticulocyte count and direct Coombs test were performed in randomly selected 50 patients among the participants. All variables that were found to be significantly different between the anaemic and non-anaemic group were subjected to binary logistic regression analysis (BLRA).Results: The results of BLRA showed that anaemia was seen 4.2 folds less in digoxin users; whereas it was increased in patients have the following conditions by the number of folds indicated in parenthesis: female gender (2.6 folds), calcium channel blocker (CCB) use (2.6), chronic renal failure (3.1), lower serum AST (3.6), lower corrected serum calcium (3), lower LDL cholesterol (2.6), lower mean corpuscular volume (MCV) (2.5), lower mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) (2.5), higher magnesemia (2.6), higher proBNP (3.5 folds). Haemosiderinuria was positive in 13 patients and was insignificantly more frequent in the anaemic group.Conclusion: Digoxin use, CCB use, lower corrected calcium, higher magnesemia, lower serum AST and lower LDL cholesterol are parameters emerging in our study associated with anaemia in AHF and which have not been reported so far. The contribution of chronic intravascular haemolysis to anaemia might also deserve to be investigated.