Atrofik alveoler kretlerin ogmentasyonunda implant başarısının değerlendirilmesi
The success rate of dental implants in the augmentation procedures of atrophic ridges
- Tez No: 289152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ogmentasyon, komplikasyon, implant başarısı, atrofik kret, Augmentation, complications, implant success, atrophic ridge
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çene kemiklerinde gelişen fizyolojik, patolojik ve çevresel faktörlere bağlı rezorbsiyonu ve anatomik yapılar ile olan yakın ilişkisi, dental implant uygulamaları öncesinde ogmentasyon işlemlerini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, atrofik alveoler kretlerin ogmentasyonunda teknik ve kullanılan greft materyaline göre implant başarısının değerlendirilmesidir. Bu çalışma, klinik ve radyolojik değerlendirmelerde yetersiz alveoler kemik genişliği ve yüksekliği bulunan yaşları 18 ile 73 arasında değişen 51'i kadın, 50'si erkek toplam 101 hasta verileri üzerinde yürütüldü. Ogmentasyon'da kullanılan tekniklere (Maksiller sinüs tabanı ogmentasyonu (Tek veya çift aşamalı), onley greftleme ve alveoler distraksiyon osteogenezi) ve greft materyallerine (sığır kaynaklı ve otojen) göre implant başarısı değerlendirildi. Ogmentasyon sonrası hastaların 1. hafta, 1. , 3. , 6. aylarda implant öncesi kontrolleri ve implant uygulamasını takiben düzenli kontrolleri yapıldı. Protetik tedavi öncesi implant başarısı Albrektsson ve ark'nın kriterlerine göre değerlendirildi. Toplam 101 hastanın 79'una (%78,2) MSTO uygulandı. Bilateral olarak uygulanan 28 (%35,5) hastada bir (%1,26) vakada greft enfeksiyonuna rastlandı. 51 (%64,5) unilateral uygulamada ise 2 (%2,53) vakada akut sinüzit izlendi. 101 hastanın 11'ine (%10,9) otojen greft uygulanırken, 4 ( %36,5) hastaya simfiz, 7 ( %63,5) hastaya ramus grefti uygulandı. Simfiz grefti 2 (%50) hastada anterior, 2 (%50) hastada posteriora uygulanırken, posterior bölgede bir (%25) hastada insizyon hattında açılma gözlendi. Ramus grefti ise bir (%14,5) hastada anteriora, 6 (%85,5) hastada posteriora uygulanırken, posterior bölgede 2 (%28,5) hastada insizyon hattında açılma, bir (%14,2) hastada ise geçici parestezi izlendi. 101 hastada uygulanan 11 (%10,9) ADO'nun 10'u (%91) anterior, biri (%9) posterior bölgede uygulanırken, bir hastada distraksiyon segmentinin linguale (%9,1), bir hastada palatinale (%9,1) doğru yer değiştirmesi izlenirken, bir hastada vertikal kesi yetersizliğine bağlı distraksiyonun sağlanamaması komplikasyonuna rastlandı (%9,1). MSTO vakalarında 242 implantın 5'inde implant kaybına rastlandı. Otojen greft vakalarında implant kaybına rastlanmazken, ADO vakalarında 26 implantın birinde kayıp izlendi.Ogmentasyon cerrahisinde erken postoperatif dönemde gelişen komplikasyonlar klinik pratikte kolaylıkla üstesinden gelinebilecek minör komplikasyonlardır. Ogmentasyon işlemlerinde tek başına sığır kaynaklı kemik greftlerinde elde edilen yüksek implant başarı oranı, bu kemik greftinin MSTO'da güvenle kullanılabileceğini göstermektedir. Ancak uzun dönem implant sağkalımı açısından daha sağlıklı bilgi verilebilmesi için daha fazla sayıda klinik çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Augmentation techniques are necessary to perform before implant placement in atrophic alveolar ridge due to resorption caused by physiologic, pathologic, local factors and anatomical structures. The aim of this study is to evaluate the implant success after augmentation procedures in atrophic alveolar ridges according to different augmentation techniques and graft materials. The study consisted of data obtained a 101 patients (mean age 51,34±13,53 years old and 51 female, 50 male) with insufficient alveolar ridge width and height in the clinic and radiologic evaluation. Implant success was evaluated according to augmentation techniques such as maxillary sinus floor augmentation (one and two stage surgery), autogen onlay techniques, alveolar distraction osteogenesis and bone grafts such as autogen, bovine bone grafts. The patients were recalled regularly on first week, 1., 3., 6. months after augmentations, after the implant placement and before prosthetic restoration. Implant success was evaluated according to criteria described by Albrektsson et al. Maxillary sinus augmentation (MSFA) were performed on 79 (78,2%) patients 28 bilateral (35,5%), 51 unilateral (64,5%). While the autogen onlay grafts were used for horizontal deficiency in 11 (10,9%) patients 4 (36,5%), symphysis 7 (63,5%) ramus), alveolar distraction osteogenesis (ADO) was used for vertical deficiency in 11 patients (10,9%) (of 10 in the anterior region and one in the posterior region). Complications were as following; one graft infection (1,26%), 2 acute maxillary sinusitis (2,53%) in MSFA group, mucosal dehiscence in three patient (27,3%) and in one temporary paresthesia (9%) in autogen grafts group, and the replacement of distraction segment to the lingual or palatinal side in two patients (18,2%) and failure of distraction depending on the insufficient vertical osteotomy in one patient (9,1%) in ADO group. 242 implants were placed in all augmentation techniques. The failure of implants in augmentated area was 5 in MSFA and one was in ADO patients.Early postoperative complications after augmentation surgery may be overcome easily with the proper treatment. Bovine derived bone grafts can be used with confidence to augment the atrophic alveolar ridges depending upon the high success rates of implants. However, more clinical studies are needed to be performed for the accurate information to evaluate the implant survival.