Distraksiyon osteogenezisinde kemik doku iyileşmesi üzerine düşük enerjili lazer uygulanmasının etkinliğinin deneysel olarak incelenmesi
An experimental evaluation of the effect of low level laser therapy on bone healing during distraction osteogenesis
  1. Tez No: 289157
  2. Yazar: ELVAN PALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASRİYE MOCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Distraksiyon osteogenezisi, düşük enerjili lazer, düşük enerjili lazer tedavisi, iyileşme, kemik, Bone, distration ostheogenesis, healing, low level laser, low level laser therapy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
DO aşamalı traksiyon tekniği ile birbirinden dereceli olarak ayrılan kemik segmentleri arasında meydana gelen yeni kemik oluşumudur. DO ile elde edilen yeni kemiğin oluşumu ve olgunlaşması genellikle uzun bir konsolidasyon periodu gerektirir. Bu iyileşme periodu boyunca hasta distraksiyon aygıtını taşımak zorundadır. Bu da hasta rahatsızlığı ve doku enfeksiyonuna bağlı klinik problemleriyle sonuçlanabilir. Kraniyofasiyal DO' sinde konsolidasyon periodunu kısaltmak amacıyla kullanılan DELT distraksiyon ve lazer uygulama parametrelerine bağlı, yeni ve tam olarak açık olmayan bir tedavi metodudur. Bu çalışmanın amacı tavşan mandibulasında yapılan DO' sinde oluşan yeni kemiğin üzerine uygulanan DELT' sinin konsolidasyon periodunu kısaltıp kısaltamayacağını deneysel olarak araştırıp bu tedavinin hastanın olası morbiditesi üzerindeki azaltıcı etkisini de göstermekti.On dört tane Yeni Zelanda beyaz tavşanı her ikisi de 7' şer tane olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Her iki grubun unilateral mandibular kortikotomisi yapıldıktan sonra sol mandibulalara özel tasarlanmış tek yönlü distraksiyon aygıtı yerleştirilmiştir. 7 gün latent periodundan sonra her tavşanın mandibulasına 10 gün boyunca 12 saatte 0.5 mm bir hızla distraksiyon uygulanmıştır. Lazer grubundaki her distraksiyon aralığına distraksiyondan hemen sonra transkütanöz olarak 12 saatte 7.5 J/cm² dozu veya günde 15 J/cm² doz ile DEL (Dental GaAlAs, klas III B, 650 nm dalgaboyu ve 25 mW/cm² çıkış gücüne sahip) ışınlaması uygulanmıştır. Kontrol grubuna DELT uygulanmamıştır. Her iki grubun operasyon sahasında kemik yoğunluğun ölçülmesi preoperatif olarak, operasyondan sonra 30. ve 60. günlerde DEXA ile yapılmıştır.Tüm zaman ölçümlerinde lazer grubunun ortalama kemik dansitesi ile ilgili parametreler kontrol grubundakilerden anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p0.05). Lazer grubundaki orijinal kemiğin tam oluşumu yaklaşık konsolidasyon periodun dördüncü haftasında izlenirken kontrol grubunda bu oluşum konsolidasyonun sonunda bile tamamlanmadığı izlenmiştir.Bu araştırmadan mandibular DO' sinde distraksiyon aygıtının aktivasyonundan hemen sonra uygulanan DELT' nin yeni oluşan kemiğin kalitesi üzerine arttırıcı bir etkisi olduğunun ve bu tedavi ile konsolidasyon periodunun kısaltılabileceğinin sonucuna varılmıştır. Dolaysıyla aygıtın erken çıkartılması ile uzun tedavi perioduna bağlı hasta rahatsızlığı ve morbiditesi azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
The ability to induce a new bone by the gradual separation of two bony segments is known as distraction osteogenesis. Formation and maturity of the new bone in distraction osteogenesis usually requires a long consolidation period. Patient is supposed to wear the device during this phase of the distraction prosedure, which can lead to clinical problems associated with patient discomfort and tissue infection. Use of low - level laser therapy (LLLT) in craniofacial distraction osteogenesis to shorten the consolidation period is a new, unclear method related to both distraction and laser irradiation parameters. In this study we purposed to experiment whether the LLLT on new bone formation during mandibular distraction osteogenesis could accelerate the consolidation phase in rabbits and reduce the potential morbidity in humans.Fourteen male New Zealand white rabbits were divided into two groups consisting of seven rabbits each. A customised rabbit unidirectional distraction devices were placed on the left mandibles after unilateral mandibular corticotomies of both laser and control groups. After a latency of 7 days the mandible of each rabbit was distracted at a rate of 0.5 mm/12 hours for 10 days. Immediately after each device activation, the each distraction gap of experimental group was treated transcutaneously with low level laser, (Dental GaAlAs, class III B, 650 nm wavelength and power output of 25 mW/cm²) irradiation dose of 7.5 J/cm² per 12 hours or 15 J/cm² per day. The control group did not undergo LLLT. Bone densitometry assessment of the experiment sides was performed in all groups presurgically and at the 30. and 60. days postsurgically by Dual Energy X - Ray Absoptiometry.The mean bone density value of rabbits in laser group was significantly higher than those of control group (p0.05). The formation of a complete original bone in laser group occured aproximately at the 4th week of consolidation period whereas in control group it wasn?t completely formed at the end of the consolidation phase.We concluded that use of low - level laser irradiation in mandibular distraction osteogenesis immediately after device activation has accelerative effect on the quality of new bone which may allow a shortened consolidation period. Therefore earlier removal of the device could avoid the patient discomfort and the morbidity associated with the long treatment period.