Üst çene tam dişsizlik olgularında kullanılan farklı tutucu ve kaide tasarımına sahip implant üstü Overdenture'ların çevre dokularda oluşturdukları yük dağılımının incelenmesi
Evaluation of stress distribution in surrounding tissues created by implantretained Overdenture prostheses with different types of attachment systems and prostheses designs used in ma edentulous casesxillary
- Tez No: 289185
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTAHHAR ULUSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ball ataçman, bar ataçman, implant overdenture, Locator, sonlu elemanlar stres analiz yöntemi, ball attachment, bar attachment, Locator, finite element stress analysis, implant overdenture
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde, implant destekli overdenture protezler minimal inviziv olması, kullanılan implant sayındaki azalma ve kolaylığı dolayısıyla tam dişsiz hastaların tedavisinde tercih edilen yöntem olmuştur. Fonksiyonel kuvvetlerin kemik-implant protez bütününe iletilmesi bu yapıların her komponentinin fiziksel özelliklerine ve geometrik konfigurasyonuna bağlıdır. Gelen kuvvetler sonucu streslerin devamlı indüksiyonu, implantlar etrafındaki kemik iyileşmesini etkileyerek implantın başarılı olmasında önemli role sahiptir.Bu çalışmanın amacı implant üstü maksiller overdenture protezlerin bir parçası olan hassas tutucuların, protez tasarımının ve implant sayısının implant ve çeveresindeki kemik dokularda oluşturduğu stresleri analiz etmektir.Çalışmamızda 12 adet 3 boyutlu sonlu eleman modeli hazırlanmıştır. Tam ve U plak tasarıman sahip maksiller implant destekli overdenture protezlerden oluşan modeller hassas tutuculara (ball, bar, Locator), 2 ve 4 implantla bağlanmıştır. Molar dişin merkezinden 100 N vertikal ve 100 N oblik kuvvet uygulanmıştır. Oluşan stresler Algor Fempro programı kullanılarak incelenmiştir.Çalışmaının sonucuna göre Locator tutucular, ball tipi tutucularla kıyaslandığı zaman belirgin fark olmasada en avantajlı sonuçlar göstermiştir. Bar tutuculur öncekilerine kıyasla daha fazla stres oluşturmuştur. İmplant sayısının etkisini karşılaştırdığımız zaman 2 implantlı modeller, protez kaidesinin palatinal uzunluğunu karşılaştırdığımız zaman ise tam plak tasarımı daha başarılı sonuçlar göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Currently, implant overdentures have become one of the most preferred options for treating completely edentulous patients because of minimal invasiveness, a lower number of implants used, and its relative simplicity. The transfer of functional loads and accompanying stress distribution in a bone-implant prosthesis assembly depends on the physical properties and spatial geometric configuration of each component. The continual induction of stresses caused by the superimposition of such loads affects the bone remodeling process around implants, which plays a substantial role in implant survival.The purpose of this study was to evaluate the effect of the precision attachment type, implant number and prostheses designs on stress distribution around dental implants and surrounding bone used with maxillary overdenture prostheses.In our study we prepared twelve, three dimensional finite element models representing maxillary implant retained overdenture prosthesis connected to two and four dental implants with three types; ball, bar, Locator, precision attachments. 100 N vertical and 100 N oblique forces were applied on the first mandibular molar teeth in each model. The stresses were investigated using the Algor Fempro program.According to the results of this study, Locator attachments were found to be most favorable with little difference to ball attachments. Bar attachments showed unfavorable results comparing to previous ones. In comparison of effect of implant number two implant supported overdentures were more acceptable. Palatinal extension of maxillary implant supported overdentures also was more favorable than plataless design.