Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Afet Yönetimi Ekibine olağandışı durumlara hazırlıklı olma konusunda verilen eğitimin değerlendirilmesi ve uygulamanın sınanması
The evaluation of the training on disaster preparedness for Ege Unıversıty Hospıtal Dısaster Management Team and testing the implementation
  1. Tez No: 289198
  2. Yazar: SEMRA ÇELİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN KARABABA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Afetler, afet hazırlığı, hastane afet planı, hastane afet yönetimi, afet eğitimi, afet tıbbı, acil durum yönetimi, HEICS, [email protected], disasters, disaster preparedness, disaster plans for hospitals, hospital disaster management, disaster education, disaster medicine, emergency management, HEICS, HICS
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Afet sonrası hastaneler, bir yandan etkilenme durumlarına göre kendi sorunlarıyla başa çıkmaya çalışırken bir yandan da yoğun hasta akışını karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Hastanelerin afet öncesinde hazırlık çalışmaları gerçekleştirilirse, afetlerden en az zarar görmeleri ve böylece afet sırasında işlevsel kalmaları sağlanmış olacaktır.Amaç, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (E.Ü.T.F) Hastanesi afet yönetimi ekibine olağandışı durumlara hazırlıklı olma konusunda eğitim verilmesi, masa başı uygulaması yapılması ve değerlendirilmesidir.E.Ü.T.F. Hastanesi afet yönetimi ekibine olağandışı durumlara hazırlıklı olma konusunda masa başı uygulaması yapılmış, ön test uygulanmış ve eğitim verilmiştir. Eğitimden iki hafta sonra eğitimin etkinliğini değerlendirmek üzere tekrar test uygulanmış ve masa başı uygulaması yapılmıştır. Uygulamalarda ekibin 9 ana görevlisi, 1. derece öncelikli (0-2) saat görevlerinden yararlanılarak hazırlanan beceri değerlendirme formlarıyla değerlendirilmiştir.Çalışmaya katılanların % 56.2'si erkek, % 43.8'i kadın, % 68.8'i lisans mezunu % 46.9 ile asil ve yedek üyeliklerin eşit olduğu saptanmıştır.Eğitime katılan; kadın, erkek, asil, yedek, ortaöğretim, ön lisans ve lisans gruplarının bilgi düzeylerinin arttığı görülmüştür.Hastane afet yönetimi ekibine eğitim öncesi ve sonrası yapılan masa başı tatbikatlarının değerlendirmesinde, afet yöneticisinin uygulamasında fark saptanırken (p= 0.031), diğer ana görevleri üstlenenlerde ise fark bulunmamıştır.Ekibe yapılan olağandışı durumlara (ODD) hazırlıklı olma konusundaki eğitimin, etkin olduğu saptanmıştır (aritmetik ortalama= 4.1 ± 0. 507).Sonuç olarak, E.Ü.T.F. Hastanesi Afet Yönetim ekibi eğitim ve deneyimleri açısından değerlendirildiğinde ODD'lara hazırlıklı olma konusunda çok yeterli bulunmamıştır. Bilgi ve deneyimlerinin eğitim sonrası arttığı gözlenmiştir. Bu nedenle hazırlanmış olan standart afet planına göre görevlendirme yapılması, eğitimlerle tüm personele öğretilmesi, yaygınlaştırılması ve uygulamalarla sınanması son derece önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
After the disaster, hospitals try to cope with their problems and at the same time they try to deal with the increasing number of patients. If preparation work is performed in the hospitals before the disaster, the damage caused by the disaster can be decreased and the hospitals can keep their functional status during the disaster.The objective of this study is to educate Ege University Medical Faculty Hospital disaster management team about the preparedness for the disaster, to preform a table - top exercise and to evaluate them.A table- top exercise was made and the training was given and a pre-test was applied to Ege University Medical Faculty Hospital team of disaster preparedness in disaster management. After two weeks following the training, the test was applied again and the table top exercise was made to evaluate the effectiveness of the training. Nine principle members of the team were assessed in the applications through the evaluation forms which were prepared by making use of 1 degree of priority (0-2) hours .56.2 % of the participants were found to be male and the 43.8 % of them female, 68.8 % of the participants were found to be university graduates, and the percentage of the principle and alternate member were found to be equal: 46.9%.The following groups were discovered to have increased their level of knowledge after the training: The principle members. alternate members; the secondary school, undergraduate, and graduate groups,as well as women and men.Having evaluated the hospital disaster management team training before and after the table-top exercise, a significant difference was detected in the disaster manager?s implementation (p = 0.031) whereas no difference was detected in the people performing other main tasks.Education of the team on the disaster preparedness training was found to be effective (mean= 4.1 ± 0 507).In this study, Ege University Medical Faculty Hospital team of disaster preparedness in disaster management was found to have some deficiencies in that the table- top exercise may have had a positive effect on the results and consequently increased the participants? level of knowledge.In conclusion, Ege University Medical Faculty Hospital Disaster Management team evaluated in terms of training and experience in disaster preparedness was not found very sufficient. After training, their knowledge and experience increased. Therefore it is of utmost importance to perform the distribution of duty prepared according to standard disaster plan, and to teach it to all the staff through training , and to test it by applying.