Ekstübasyonda oluşan hemodinamik yanıta karşı esmolol ve remifentanil'in etkilerinin karşılaştırılması
Corparation hemodynamic effects between esmolol and remifentanil after endotracheal extubation on the patients
- Tez No: 289205
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL SABUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ekstübasyon, hipertansiyon, taşikardi, esmolol, remifentanil, Intubation, Hypertension, Tachycardia, Esmolol, remifentanyl
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Balcı, M. ekstübasyonda oluşan hemodinamik yanıta karşı esmolol ve remifentanil'in etkilerinin karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi,Eskişehir, 2010. Bu çalışmada genel anestezi alan hastalarda trakeal ekstübasyon öncesi verilen esmolol ve remifentanil ile ekstübasyon sonrası oluşan hemodinamik değişikliklere hastalarda daha az stres yanıt oluşturarak güvenlik ve konfor sağlamak ve bu iki ilacın etkinliğini karşılaştırmak amaçlandı. Çalışmaya ASA I-II grubu 18-65 yaş arası ve genel anestezi altında elektif cerrahi operasyon geçirecek 90 olgu dahil edildi. Hastalar 3 eşit gruba ayrıldı. kardiovasküler hastalığı,diabetes mellitus,kronik obstrüktif akciğer hastalığı, böbrek ve karaciğer yetmezliği öyküsü olanlar ,bazal sistolik kan basıncı(SKB) değeri 100mmHg `nın altında ;diastolik kan basıncı(DKB) değerleri 50mmHg `nın altında bulunan ve kalp atım hızı 50 atım/dk.'nın altında olan, hipertansiyon tedavisinde b-blokör kullanan hastalar çalışmaya alınmadı. İndüksiyonunda pentotal 5-7 mg/kg, vekuronyum 0.1 mg/kg verilerek entübasyon uygulandı. Anestezi idamesi % 50 oksijen ,% 50azot protoksit ve % 2 sevofluran ile yapıldı. Hastaların ekstübasyon öncesi esmolol ve remifentanil verilmeden önceki KAH, SKB, DKB, OKB, SpO2 bazal değerleri kaydedildi.Bütün hastalara çalışma ilaçları ekstübasyondan 2 dakika önce verildi.Kontrol grubuna (Grup K)10cc serum fizyolojik,esmolol grubuna (Grup E) 0.5 mg/kg esmolol ,remifentanil grubuna (Grup R) 0.5 ?g /kg remifentanil iv bolus verildi.Ekstübasyon sonrası 1,3,5,7,10.dakikalarda KAH, SKB, DKB, OKB, SpO2 değerleri ölçülerek kaydedildi. Esmolol uygulanan olguların DKB ve OKB değeri ortalamaları, kontrol ve remifentanil uygulanan olguların DKB ,OKB değeri ortalamasından anlamlı olarak düşük bulundu.Sonuç olarak, esmolol, ekstübasyona yanıt olarak gelişen kan basıncı değerlerindeki artışı önlemede remifentanile göre daha başarılı bulundu. Ekstübasyona yanıt olarak gelişen taşikardi ve tansiyon yüksekliğinin kontrol altına alınması amacıyla kullandığımız esmolol dozlarının yeterli olduğu fakat remifentanil dozunun yetersiz kaldığı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Balcı, M. Corparation Hemodynamic effects between Esmolol and Remifentanil after endotracheal extubation on the patients. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis in Department of Anaesthesiology and Reanimation, Eskişehir, 2010. In this study, we aimed to evaluate the efficacy of remifentanyl and the short-acting beta blocker esmolol for control of heart rate and arterial pressure after extubation in patients and be doing less hemodinamic effect,most comfartable and safety. Total 90 patients, ASA I-II, aged between 18-65 years, are prospectively included in this study which are undergoing elective surgery. Patients are randomized into 3 groups with 30 patients in each.The patients ,who have got cardiac,lungs,renal and liver diseases and the patients whose sistolic blood pressure is lower than 100 mmHg , diastolic blood pressure is lower than 50mmHg , hearts rate is lower than 50 beats /mn and taken b-blocker, are exluded from study. After standard monitorization, for anesthetic induction, all three groups received 5-7 mg/kg Thiopental sodium until loss of eyelash reflex. Neuromuscular blockade was performed with 0,1 mg/kg Vecuronium bromide.Immediately after the induction. Before 2 minute from extübation given 10cc saline solution to control group (Group C),0.5 mg/kg esmolol to esmolol group (Group E) and 0.5 ?/kg remifentanyl to remifentanyl group(Group R). HR,MBP,DBP,SBP values are recorded before and, after induction at 1, 3, 5, 7, and 10. minutes after extubation,. MBP,DBP values of both esmolol groups were found to be significantly lower than other groups.. In conclusion, esmolol with faster onset of action and shorter duration of action time was found to be effective in controlling HR in two groups, whereas it was effective in controlling blood pressure only in normotensive group., We conclude that Esmolol might be used at the doses we used for all the convenient cases, especially in hypertensive patients for control of tachycardia after extubation but remifentanyl which might be used to control of tachycardia , however there is stil need for further studies with increased doses.