Kuaför çalışanlarının hijyen, kan yoluyla bulaşan hastalıklar ve onikomikozis yönünden incelenmesi
Review of the coiffeur employees in terms of the hygiene, blood-transmitted diseases and onychomycosis
  1. Tez No: 289224
  2. Yazar: FULYA ÖZARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. C. ELİF ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hijyen, kuaför, manikür-pedikür, kanla bulaşan enfeksiyonlar, onikomikozis, hygiene, coiffeur, manicure-pedicure, blood transmitted infections, onychomycosis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kuaför ve güzellik salonlarında manikür-pedikür-epilasyon gibi işlerde çalışanlar, hijyenik olmayan koşullarda çalışıyorlarsa perkütan yollarla birçok hastalığı kendilerine ve müşterilerine bulaştırabilirler. Araştırmada kuaför ve güzellik salonu çalışanlarına anket uygulanarak, kanla bulaşan enfeksiyonlar, onikomikozis ve hijyen bilgi düzeyi değerlendirilmesi; alınan örneklerle Hepatit B, C, HIV ve onikomikozis enfeksiyonlarının araştırılması ve çalışanlara sterilizasyon dezenfeksiyon eğitimi verilerek eksikliklerin giderilmesi amaçlandı. Düzce de Haziran-Kasım 2010 tarihleri arasında yapılan çalışmada, merkez ve ilçelerinde kuaförler odasına kayıtlı 100 iş yerinde 250 çalışanın, 155'i kan vermeyi, 126'sı ankete katılmayı kabul etti. Kontrol grubu olarak, kuaförlerde risk grubunda bulunmayan diğer işlerde görevli 65 çalışandan kan örnekleri alındı. Çalışma grubunda 5 (%3), kontrol grubunda 3 (%5) kişide HBsAg ve çalışma grubunda 18 (%12), kontrol grubunda 12 (%19) kişide Anti-HBc IgG pozitif tespit edildi. Çalışma ve kontrol grubunda HCV, HIV ve onikomikozis saptanmadı. Hepatit B enfeksiyonu kuaför çalışanlarında topluma ve kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Bu sonuç seçtiğimiz kontrol grubunda bulunan diğer kuaför çalışanlarınında HBV enfeksiyonu açısından risk altında olduğunu gösterdi. Anket sonuçlarına göre çalışanların çoğunlukla ilköğretim mezunu olduğu, mesleki eğitim aldığı ve bunların büyük oranda eğitimlerini çıraklık eğitim merkezlerinde tamamladıkları saptandı. Hijyen, kan yoluyla bulaşan hastalıklar ve sterilizasyon-dezenfeksiyon konularında yetersiz eğitim aldıkları ve bilgi düzeylerinin düşük olduğu gözlendi. Bu alanda tüm çalışanların katılıp kendilerini geliştirebilecekleri, belirli aralıklarla eğitimlerini tekrarlayabilecekleri kurs, seminer gibi olanaklar sunulması gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
If employees work in unhygienic conditions as manicure-pedicure-epilation jobs in coiffeurs and beauty salons, they will transmit many diseases themselves and their customers with percutane-ous routes. In this study, we applied survey to evaulate transmission of blood transmitted diseases, onychomycosis, hygiene knowledge level of the employees. Also our aim was to examine HBV, HCV, HIV prevalance and onychomycosis infections, by the result of this research sterilization and disinfection training will be given to the workers and inadequacies will be removed.This study realised that in the 100 coiffeurs registered to the coiffeur?s room in Düzce province and its districts between the dates from June 2010 to November 2010. This workplaces by the 250 workers, 155 employees accepted to apply our study to examine their blood, also 126 employees applied our survey. In this study, as a control group, we took 65 blood samples of employees who were not in the risk group. HBsAg was found positive in the working group 5 (%3) people , in the control group 3 (%5) people. Anti-HBc IgG was found pozitive in the working group 18 (%12) people, in the control group 12 (%19) people. HCV, HIV and onychomycosis was not detected in working and control groups. Hepatitis B infection was higher than the control group and community workers in a coiffeur. This results in the control group selected at risk for HBV infection showed that staff in the other coiffeurs. According to the survey results most of the coiffeur and beauty salon employees were primary school educated and they took vocational trainings also largely they completed their education in apprenticeship training center. In the topics of hygiene, blood transmitted diseases and sterilization-disinfection, workers did not receive sufficient information, consequently it was found that they did not have sufficient information. It was thought that self-development seminars and courses with reproducible training opportunities at regular intervals must be presented by the authorities to the workers in this area.