Güvenli Havayolu Sağlanmasında 'Klasik LMA', 'Proseal LMA' ve 'Cobra PLA'nın Karşılaştırılması
Comparison of the 'Classic LMA?, 'Proseal LMA? and 'Cobra PLA? for Maintaining Airway Safety
  1. Tez No: 289275
  2. Yazar: NEVRA GÜLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA BİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, laringeal maske, etkin ventilasyon, yan etkiler, General anaesthesia, laryngeal mask airway, adequate ventilation, adverse effects
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Çalışmamızda 3 supraglottik havayolu aracını; klasik laringeal maske (LMA), proseal LMA ve cobra perilaringeal havayolunu (PLA) yerleştirme zamanı ve başarı oranı, etkin ventilasyon sağlama, hemodinamik değişkenler ve postoperatif komplikasyonlar açısından karşılaştırmayı amaçladık.Etik kurul onayı sonrasında, elektif cerrahi geçirecek ASA I-II, 90 hasta çalışmaya alındı. Hastalar rastgele klasik LMA, proseal LMA ve cobra PLA olmak üzere üç gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu propofol (2.5 mg/kg i.v.), fentanil (2 µg/kg i.v.) ve vekuronyum bromür (0.6 mg/kg i.v.) ile sağlandı. Anestezi idamesinde %50 O2+N2O ve %2 sevofluran kullanıldı. Hemodinamik veriler operasyon boyunca kaydedildi. Havayolu araçlarının yerleştirme ve ventilasyon özellikleri, anestezistin memnuniyeti ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. İstatistiksel analiz için veriler bağımlı örneklem t-testi, Pearson ki-kare testi veya Fisher'in kesin ki-kare testi ile karşılaştırıldı. p0.05).Her 3 havayolu aracının genel anestezi uygulanan hastalarda yeterli havayolu sağlamada etkili olduğu gözükmektedir. Proseal LMA ve cobra PLA anestezi uygulanmış hastalarda güvenli ve etkili havayolu sağlamada klasik LMA'ya alternatif olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In our study we aim to compare the insertion time and success rate, adequacy and sealing quality, postoperative airway complications and haemodynamic variables of three supraglottic airway devices; classic LMA (LMA), proseal LMA and the cobra perilaryngeal airway (PLA).After obtaining ethics committee approval, ninety patients (ASA I-II) scheduled for elective surgery were randomized to receive a classic LMA, proseal LMA or cobra PLA. All patients received a standardized induction with propofol (2.5 mg/kg i.v.), fentanil (2 µg/kg i.v.) and vecuronium bromide (0.6 mg/kg i.v.). %50 O2+N2O ve %2 sevoflurane was used for anaesthesia maintenance. Haemodynamic measurements were recorded during surgery. Insertion and ventilation characterictics of airway devices, opinion of anesthesiologist and postoperative complications were also evaluated. Data were compared with unpaired t-tests, chi-square tests or Fisher?s Exact tests; value p< 0.05 was considered statistically significant.Insertion times were 28.9 sn, 33.14 sn and 32.25 sn for classic LMA, proseal LMA and cobra PLA. Total insertion time was shorter with classic LMA when compared with the other 2 groups (p0.05).Each 3 airway devices appeared to be effective in establishing an adequate airway in patients underwent general anaesthesia. Proseal LMA and cobra PLA can be used as an alternative to classic LMA to establish a safe and effective airway in anaesthetized patients.