Behçet Hastalığı'nda fundus floresein anjiografi
Fundus fluorescein angiography with digital recording system in Behçet's disease
  1. Tez No: 289285
  2. Yazar: ÖZEN ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ALİ YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet?s Disease, ocular involvement
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETBEHÇET HASTALIGI'NDADiJİTAL KAYITLI FUNDUS FLORESEiN ANJOGRAFİAMAÇ: Behçet hastalarında dijital kayıt sistemi kulanılarak fundus floreseinanjiografi ile gözün arka segmentinin patolojik bulgularının daha erken veayrıntılı olarak saptanması.GEREÇ ve YÖNTEM: Ocak 1996 ? Aralık 2006 yılları arasında UludagÜniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilimdalı'na basvuran agız aflı228 olgu çalısma kapsamına alındı. Olgulara standart göz muayenelerindegörme keskinligi, biyomikroskopik muyene ile ön ve arka segment bulguları,göz içi basınç ölçümü ve hızlı görme azalmalarında görme alanı tetkikleriyapıldı. Tüm olgulara fundus floresein anjiografisi (FFA) uygulanarakbulgular dijital olarak kaydedildi.BULGULAR: Agız aftlı 228 olgunun 115 (%50,43)'inde degisen derecelerdegöz tutulumu saptandı. Olguların 11'inde göz bulgusu ve agız aftı yanındabaska bir kriter bulunmadıgı için oküler tutulumlu ?Olası? Behçet Hastalıgıolarak degerlendirildi. 228 olgunun 173 (%75,87)' ü Behçet Hastalıgı, 39 olguise olası Behçet Hastalıgı (%17,10) olarak tanımlandı. 16 (%7,01) olgudasadece agız içi aftı mevcut oup Uluslararası Behçet Hastalıgı Çalısma Grubu(UBHÇG) diger kriterlerinden herhangi biri saptanmadı. Oküler Behçethastası tanısı konan 104 olgunun (208 göz) 180 gözünde (%86,53) tutulumsaptandı. 39 Olası Behçet olgusunun 11 inde (2O göz) göz tutulumu vardı.Yas ortalaması 32,54±9,45 olan oküler Behçet olgularında erkekler (57 olgu,%54,8), kadınlara (47 olgu, %45,19) oranla daha fazla sayıdaydılar. Arkaüveit bulguları tek ve çift taraflı olgularda (% 15,38 / %50,96 ) ,ön üveit (%20,19 / %12,5 ) ve panüveite göre ( %20,19 / %12,5 ) belirgin olarak fazla bulundu. Optik sinir tutulumu çok hafif siddette olsa da ( 163 göz ,%70,86 )en sık rastlanan FFA bulgusuydu.TARTISMA ve SONUÇ : Mültisistemik tutulumlu Behçet Hastalıgı?ndaUBHÇG tanı kriterlerine göre tanı konuldugunda her ne kadar görselyakınmalar yoksa da sanıldıgından da daha çok (çok hafif siddette iridosiklit,vitrit ya da optik disk vasküliti düzeyinde olsa da) göz tutulumu belirtisigörülebilmektedir. Günümüzde Behçet Hastalıgı'na baglı özellikle arkasegment bulgularını ve yol açabilcegi hasarı erken asamada, ilk muayenedesaptamanın en iyi yolunun dijital kayıt sistemli fundus floresein anjiografiuygulanması oldugunu düsünmekteyiz.Anahtar kelimeler : Behçet Hastalıgı, göz tutulumu, dijital kayıtlı fundusfloresein anjiografi
Özet (Çeviri)
SUMMARYFUNDUS FLUORESCEIN ANGIOGRAPHY WİTH DİGİTAL RECORDİNGSYSTEM İN BEHCET?S DİSEASEPURPOSE: To determine the detailed pathological findings of posterior segmentof the eye in Behçet?s patients using fundus fluorescein angiography with digital recording system in the early stageMETHODS: Four hundred fifty-six eyes of two hundred twenty-eight patientswith recurrent oral aphthosis were included in the study. Standartophthalmological examination and fundus fluorescein angiography (FFA) wereperformed to all patients. Best corrected visual acuities , anterior segment ,posterior segment findings, intraocular pressure measurements, visual fieldtesting if it is required and FFA findings with digital recording system werenoted.RESULTS: Ocular involvement was present in 115 cases of 228 patients withoral aphthosis.11 patients with ocular involvement had only oral aphthosis andidentified ?possible? Behçet Disease with ocular involvement. 173 of 228patients were diagnosed Behçet?s Disease and 39 were ?possible? Behçet. 16had only oral aphthosis and no other criteria of International Study Group forBehçet?s Disease (ISGBD). 180 eyes of 104 Behçet patients had ocularinvolvement and it was also present in 20 eyes of 11 possible Behçet patients.The patients were 57 men and 47 women between 15 and 64 years of age(mean age: 32,54±9,45). Posterior uveitis was observed much more thananterior uveitis and panuveitis (15,38 unilaterally and %50,96 bilaterally). Opticnerve involvement was the most frequent FFA finding in 163 eyes (%70,86).CONCLUSİON: Criteria of the ISG for Behçet?s Disease are also useful tofind out Behçet patients with ocular involvement even though there is no visualcomplaints. Nowadays we consider that to perform FFA with digital recordingsystem is the best technique to detect posterior segment findings of the eyecaused by Behçet?s Disease in the early stage.