A survey on the theme of dweller-dwelling relationship
Kullanıcı-konut tasarımı ilişkisi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 28934
  2. Yazar: CEM ALTINÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Uyumlu Konut, Kullanıcı Müdahalesi, Karar Aşamalar
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Konut üreticilerinin (müteahhitlerin) ve yapı teknisyenlerinin kolay yolu seçmelerinin sonucunda, günümüzde kullanıcılar üretim ve kullanım süreçlerinde müdahale haklarını yitirmişlerdir. Kullanıcının kendi öz çevresi hakkında bu karar verme hakkinin elinden alınması ile, konut Üretimi bir“off-line”yönteme dönüşmüştür. Bu çalışmada, kullanıcıya bahsi edilen karar verme veya müdahale etme hakkini tanımayı amaçlayan tasarım ve üretim yöntemleri incelenmektedir. Birinci bölümde problem anlatılmıştır. Mevcut kullanıcı - konut tasarım ilişkisi, kullanıcının karar verme hakkı ile ilintili olarak ikinci bölümde değerlendirilmiştir. Tasarım veya kullanım sürecinde kullanıcıya karar verme veya müdahale etme hakkınıamaçlayan tasarım yöntemleri ve uygulanmış Örnekler, üçüncü" bölümde incelenmiştir. Bu kısımdaki değerlendirmeler; Projelerin karar aşamaları, kullanıcı müdahaleleri ve kullanıcıların yapım süreci ve yöntemi hakkındaki hislerine dayandırılarak yapılmıştır
Özet (Çeviri)
Today, as a result of constructors' and building technologists' preference on the easy way, nearly all kinds of user interferences are eliminated, during the dwelling's production phase. The formation of a dwelling has become an off-line process by the elimination of the user's decisive rights on their own environment. In this study, methodologies and realized examples aiming to have user interference are observed. The first chapter introduces the problem. Evaluations on the existing situation of user - dwelling relationship, from the point of user's decisive rights are given in the second chapter. Realized examples allowing user interference during the design or living phases have been observed in the third chapter !X,C, YÜKSEKÖ?RETİM KUS U I ÖüÜÜMAMTASYON MERKEZÎaccording to their decision phases, user alterations and their feelings about the process. Key Words : Responsible Design, User - Dwelling Design Relationship, User Alteration. Science Code: 601.01.01 IV