A Restoration project oe the 'Saray Bath' in Edirne
Edirne Saray Hamamında restorasyon projesi
  1. Tez No: 28933
  2. Yazar: GÜL VANLI
  3. Danışmanlar: NECVA AKÇURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hamam, Yeniden îşlevlendirme, Restorasyon, Bath, Refunctioning, Restoration
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
öz EDİRNE SARAY HAMAMI'NIN RESTORASYON PROJESİ VANLI, Gül Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Anabil m Dalı Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Necva Akçura Mart, 1993, 232 sayfa Bu çalışma Edirne'de 14. yüzyıla ait bir Osmanlı yapısı olan Saray Hamamı ile ilgilidir. İlk bölüm; yapının belgelenmesinde, yapının kendisi, kendi türündeki diğer yapıları ve Edirne şehrini kapsayan tarihi araştırma, karşılaştırmalı çalışmalar ve yapının restitüsyonunda izlenen yöntemi kapsar. İkinci bölüm; Saray Hamamının tarihçesi yanında Edirne şehrinin kısa bir tarihçesi ve kentin bugünkü durumunun tanıtımını kapsar.Çalışmanın üçüncü bölümünde yapının rölevesi, yazılı ve fotoğrafik dökümü, yapının malzeme ve strüktürel durum analizi, ve sorunlarının dökümü verilmiştir. Dördüncü bölüm; genelde hamam yapılarının ve Edirne'de bulunan hamamların tarihi araştırmasını kapsar. Ayrıca Saray Hamamının Türk Hamamları ile karşılaştırması da bu bölümde incelenmiştir. Beşinci bölüm; hamamın mekanlarının, strüktürel ve mimarı elemanlarının diğer hamamlarla karşılaştırılmasını ve değerlendirilmesini verir. Altıncı bölüm; önceki bölümlerde içerilen bilgilerin değerlendirilmesi ile oluşturulan bir restitüsyon çalışması verir. Son bölüm, müdahaleleri ve uygun işlevi içeren bir restorasyon projesi ile sonuçlanır. Bu proje aslında restorasyon çalışmasına bir iskelet oluşturur; öyleki restorasyon uygulamasının ileri aşamaları da teklif edilen bu temel iskelet üstünde gelişmelidir. Malzeme ve strüktür problemlerini kapsayan ve onarım için gerekli yeni malzeme seçimi analizlerinin nasıl olması gerektiğini belirten bir program da bölümün sonunda verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESTORATION PROJECT OF THE SARAY BATH IN EDİRNE VANLI, Gül M.S. in Restoration, Architecture Supervisor: Inst. Necva AKÇURA March, 1993, 232 pages This is a study of the“Saray Bath”, which is a 14th century Ottoman building in Edirne. The first section includes the methodology of measured survey, historical research, comparative studies and restitution scheme. The second section of the study comprises a brief history and a general description of Edirne. It also includes the history of the“Saray Bath”. The third section of the study includes the measured survey of the building, its written and photographic documentation, the in ^ "^tTsVON MERGES,-«*r. ?. ? *'analysis of the condition of the fabric and of the structure, and an outline of the structural and material problems of the building. The fourth section is a historical research of bath buildings with reference to baths in Edirne. It also comprises a comparative study of Turkish Baths in general. In the fifth section, the comparative analyses of spaces, architectural and structural elements of the bath are made and an evaluation is given. The sixth section gives the restitution scheme of the building by evaluating the information obtained from the previous section. The last section is the restoration project which includes the interventions made and an evaluation of their functional convenience. This is actually a framework for future work so that this restoration project can be put in practice. A program of research, materials and structural problems, analyses on the choice of new materials for repairs and detailed projects are given.