Alman stratejik zihniyetinin AB entegrasyon sürecine etkileri
The effects of the german strategy to the integration process of EU
- Tez No: 289341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN KAYA ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Alman Stratejik Zihniyeti, Alman Dış Politikası, Avrupa Birliği Entegrasyonu, Almanya'nın Avrupa Politikası, German Stretegy, German Foreign Policy, European Union Integration, German Politics of Europe
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Alman stratejik zihniyetinin AB entegrasyon sürecine etkileri başlığını taşıyan çalışmada, Almanya'nın bölgesel güç olmasının ötesinde, uluslararası sisteme etki eden önemli bir aktör olduğu görüşü öne sürülmüş, Almanya'nın dış politikasında izlediği strateji incelenmiştir. Soğuk Savaşın sona ermesi ile birlikte Avrupa bütünleşmesinin hız kazanması, ekonomik boyutun yanı sıra Almanya'nın bütünleşmeye bakışı ve stratejik yönelimlerini gündeme getirmiştir.Çalışmanın temeli, Alman kimliğinin oluşmasında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun belirleyici rol oynadığı ve Almanya'nın AB hakkındaki düşüncesinde belirleyici olduğuna dayanmaktadır. Tarihi perspektiften bakıldığında, Avrupa'da süper güç ve dünyada güçlü devletlerden biri olmak isteyen Almanya, Doğu Avrupa'yı kendi etki alanına alarak Avrupa'ya hakim olmayı istemektedir. 1990 yılındaki birleşmenin ardından Almanya bölgesinde etkisini arttırmış ve bir zamanlar terk etmek zorunda kaldığı topraklara farklı bir misyonla geri dönme ve Doğu politikasını (Ostpolitik) hayata geçirme şansı bulmuştur.Tarihsel olarak Bismarck'ın demir ve kandan oluşan Alman Birliği, II. Wilhelm'in sanayi ve ekonomideki devrimleri, Hitlerin askeri gücü ve ardından Adenauer ile gelen Batı yanlısı ekonomik strateji, Almanya'nın stratejik bilincini sergilemektedir.Almanya bu gelişmeler doğrultusunda, AB içinde bazı reformların yapılmasını istemiştir. Yeni anayasa oluşturulması fikri ve Almanya'nın hazırladığı entegrasyon tezleri bunlardan bazılarıdır. Entegrasyon tezlerinde yeni bir Avrupa tanımlaması yapılmıştır.Çalışmada, Almanya'nın AB'nin hareket alanlarını ve politikalarını yönlendirme arzusunda olduğu, kendi dış politik amaçlarını gerçekleştirmek için, AB'nin lideri olmak istediği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The work titled as the effects of German strategy to the integration process of EU, is focused on Germany; not only a regional power, but also an important actor in the international arena. German diplomatic strategies are searched. After the end of the Cold War European integration process is developed and both economical reasons and German standing point for integration process gains importance.Tha basis of the work is standing on the idea that the German identity is shaped by the reflection of Holy Roman (German) Empire, and is the main factor in German strategy through EU. From historical point of view Germany is working on being the European super power by controlling Eastern Europe. After the alliance in 1990, Germany gains importance and gains the ability to return the lands that is lost with a different mission in which East politics (Ostpolitik) are recreated.Historically Bismarck?s German Union which is created with blood and iron, II. Wilhelm?s industrial and economical revolutions followed by Adenauer?s Western style of economical strategy shapes the Germen strategic conciousness.With all these developments Germany is in need of some reforms in EU such as the idea of new constitution and German integration thesis. In these integration thesis new Europe is defined.Germany is defined as a regional power, in need of guiding and leading the European Union politics and era for its own international advantage.