To reintroduce the missing sound: Nationalism in Turkish political cartoons
Türk politik karikatürlerinde milliyetçiliğin yeniden üretimi
- Tez No: 289353
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUT ÖZKIRIMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Toplumların yaşamlarını yansıtan politik karikatürlerde milliyetçi söylemin nasıl üretildiğini konu alan bu çalışma Türk politik karikatürlerinde milliyetçi çerçeveleri ve eğilimleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Politik karikatürler `biz' ve `onlar'a ilişkin açık ve örtülü mesajlar sunarak ulusları tanımlayan, inşa eden ve tasarlayan milliyetçi söylemin bir ifade yeri olarak kabul edilirler. Çalışma üç popüler Türk mizah dergisinin aynı zaman aralığı içerisinde karşılaştırılmasını amaçlamaktadır: Leman, Penguen ve Uykusuz. Bu çalışma şu soruya cevap aramaktadır: Türk karikatüristleri `ötekiler'e yönelik sahip olduğumuz önyargıları onları milliyetçi bir çerçeve içerisinde sunarak güçlendirir mi? Bir başka deyişle, `ötekiler' görsel olarak nasıl tematize edilmektedir? Araştırılacak bir diğer önemli soru ise ulusal kimliğin üretiminde Türk politik karikatürlerinin etkisinin olup olmadığıdır. Bu çalışmanın arkasındaki motivasyon, Türk karikatüristleri tarafından resmedilirken yabancı ülkeler için kullanılan sembolleri, işaretleri ve anlatıları açığa çıkarmaktır. Dört farklı ülkeyi (ABD, İngiltere, Yunanistan ve İsrail) konu alan 58 politik karikatürün analizi, Türk karikatüristlerinin yabancı ülkeleri resmederken yaygın önyargılara ve görsel imalara yer verdiğini göstermiştir. Michael Billig'in Banal Milliyetçilik adlı çalışmasına dayanarak görsel veya yazılı basında milliyetçi söylemin insanların günlük yaşamlarına bile hâkim olduğu anlamına gelen `biz' ve `onlar' ayrımının sürekli olarak hatırlatıldığı ya da Billig'in deyişiyle `bayraklarla yansıtıldığı' görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study, concerning reproduction of nationalist discourse in political cartoons, aims to analyze nationalist frames and inclinations in Turkish political cartoons. Political cartoons are accepted as expressions of nationalist discourse that define, construct and frame national communities by devising explicit and implicit messages about `us? and `them?. It is believed that cartoons clearly have the potential to carry extra weight in shaping or confirming readers? perceptions, including opinions about `others?. The study aims to compare three popular humor magazines namely Leman, Penguen and Uykusuz within the same time-frame. The present study seeks an answer to this question: Do Turkish political cartoonists reinforce our national stereotypes towards `others? by presenting them in a nationalistic frame? In other words, how is the `other? reflected visually? Another crucial question that has to be evaluated is whether Turkish political cartoons have any effect on reproducing the national identity. The motivation behind this study is to reveal the symbols, signs and narratives that foreign countries represented by Turkish cartoonists. The analysis of 58 political cartoons on four countries (namely the USA, England, Greece and Israel) shows that Turkish cartoonists draw on common national stereotypes and visual allusions when depicting foreign countries. That is, `us? and `them? are continuously reminded or `flagged? in Michael Billig?s terms through Turkish political cartoons which means that nationalist discourses dominate even the everyday life of people.
Benzer Tezler
- Shaftesbury'e göre ahlak ve estetik
Morality and aesthetics according to Shaftesbury
SİNAN DEDELER
Doktora
Türkçe
2022
FelsefeSüleyman Demirel ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞE SIDIKA OKTAY
- Sürdürebilirlik kavramı bağlamında kentsel dönüşüm,İstanbul / Fikirtepe örneği
Sürdürebilirlik kavrami bağlamında kentsel dönüşüm,Istanbul / Fikirtepe örneği̇
SERDAR BERTAN ARIKKAN
- Kentsel yenileme projelerinin koruma alanları üzerindeki etkileri üzerine bir değerlendirme: Karaman Topucak mahallesi
An evaluation of the effects of urban renewal projects on protected areas: Karaman Topucak neighborhood
HATİCE MİRAC AYHAN YILDIRIM
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
MimarlıkKonya Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ SAADET ARMAĞAN GÜLEÇ KORUMAZ
- Batı Anadolu karbonat kökenli mermer ve boyutlu taş atıklarının endüstriyel olarak değerlendirilmesi
Evaluation of West Anatolia carbonate origin marble and dimensional stone wastes as industrial
NURETTİN YÜKSEL
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Jeoloji MühendisliğiZonguldak Bülent Ecevit ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BUZKAN
DOÇ. DR. AHMET KARAKAŞ
- Suça sürüklenen çocuklar: Kocaeli örneği
Juvenile delinquency: Case of Kocaeli
İSHAK TURAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
SosyolojiSakarya ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FATMA FİDAN