Antalya kıyı bandındaki bazı turizm amaçlı tesislerin peyzaj mimarlığı yönünden irdelenmesi üzerinde bir araştırma
- Tez No: 76649
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ÖZTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: turizm amaçlı tesis, deniz kıyısı, resort otel, tatil köyü, kent oteli, peyzaj tasarımı, dış mekân organizasyonu, özgün Akdeniz ortamı
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
i ÖZET Doktora Tezi ANTALYA KIYI BANDINDAKÎ BAZI TURİZM AMAÇLI TESİSLERİN PEYZAJ MİMARLIĞI YÖNÜNDEN İRDELENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA M. Selçuk SAYAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Yüksel OZTAN 1998, Sayfa: 304 Jüri : Prof. Dr. Yüksel ÖZTAN Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Doç. Dr. Can KUMBARACIBAŞI Deniz kıyıları üzerindeki turizm amaçlı tesislerden resort oteller, tatil köyleri ve kent otellerine ilişkin peyzaj tasarım ve planlamaları yerleştiği doğal peyzajı şekillendirmekte ve yöredeki doğal yapısal ve bitkisel malzemeleri düzenleme alanına taşımaktadır. Bu yolla, konuklara kaliteli, değişik ve zevk alınabilir bir çevrenin yaratılması hedeflenmektedir. Dünyada her yıl milyonlarca insan turistik amaçlarla seyahat etmekte; yatırımcılar, tasarımcılar ve turizm sektöründe çalışan kişiler daha seçici ve çevresel yönden daha bilinçli turist kitlesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle başardı bir peyzaj tasarımı, turizm amaçlı tesislerin kalitelerini arttırmaktadır.Bu tezde Antalya kıyıları üzerindeki turizm amaçlı tesislerden bazıları peyzaj mimarlığı bakış açısından değerlendirilmektedir. Turizmle iç içe geçmiş bir konu olması nedeniyle, peyzaj tasarımı aşamasına kadar olan birçok kavram ve konular ayrıntılı olarak incelenmekte; dünyanın değişik bölgelerinden seçilen tesislerle örneklenmektedir. Antalya'nın çok özel doğal ve kültürel peyzaj özellikleri, bölgedeki peyzaj tasarım ve planlamaları için büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla deniz kıyısında bulunan altı önemli tesis dış ülkelerdeki gelişimlerin ortaya koyduğu özelliklere ve Antalya kıyısının doğal ve kültürel peyzaj özelliklerine göre irdelenmektedir. Uluslararası kitle turizminin gereği olarak, konukların kapalı mekanlardaki gereksinimlerini karşılayan fasilitelerin standartlarında birlik sağlanmıştır. Bir turistik tesisin“tek”ve“eşsiz”bir ambiansa sahip olmasını sağlayan şey, doğal çevre; flora ve yerel kültürel özellikler gibi sadece o alana özgü ve başka bir yerde bulunamayacak özelliklerdir. Bu özellikler, iç mekânların sahip olduğu lüks ve ihtişamdan çok daha önemlidir. Bu nedenle yerin doğasında var olan (taklit edilmesi çok zor olan) özellikleri ortaya çıkararak kurulan bir peyzaj düzenlemesi kısa zamanda başarıya ulaşır. Tezde turizm tesisleri ve çevre arasında Antalya kıyılarında süregelen ilişkilerin peyzaj mimarlığı yönünden taşıdığı önem değerlendirilmekte; tesislerin fiziksel çevre oluşum sürecinde saptanan sorunların çözümü için öneriler getirilmektedir. Sonuç olarak“özgün Akdeniz ortamı”nı bir tesisin dış mekânlarına taşımak için peyzaj tasarım ve planlama sürecinde kullanılabilecek ilkeler ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Ph. D. Dissertation A CASE STUDY ON THE INFLUENCE OF LANDSCAPE ARCHITECTURE ON SOME SEASIDE RESORTS IN THE ANTALYA PROVINCE M. Selçuk SAYAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor : Prof. Dr. Yüksel OZTAN 1998, Pages: 304 Jury : Prof. Dr. Yüksel ÖZTAN Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Assoc. Prof. Dr. Can KUMBARACIBAŞI Landscape design and planning of coastal resort hotels, vacation villages and even downtown hotels create their own natural landscapes and carry hard and soft natural landscaping materials to their sites. In this way the creation of high-quality, different and enjoyable environments for guests are targeted. Millions of people travel throughout the world every year, and investors, designers and those working in the tourism sector, come face to face with more selective and environmentally conscious tourists. Therefore, proper landscape design enhances the quality of touristic developments.IV In this dissertation, some of the touristic developments on the Antalya coast have been evaluated in light of landscape architecture concepts. Because of its integration with tourism, many concepts and topics of landscape design are examined in detail as they are exemplified by the developments in different regions of the world. The very special natural and cultural characteristics of the Antalya coast have great importance for landscape design and planning in the region. Six important seaside resorts are examined according to developments in foreign countries and the local natural and cultural characteristics of the Antalya coast. As a necessity of international mass tourism, there is a set standart for the indoor needs of guests. What gives“flair”as“only”and“unique”for a touristic development are the natural environment, the flora and local cultural characteristics which belong only to that site and cannot be found anywhere else. These characteristics are more important than the luxury and magnificence of the indoors. That is why landscaping, set up on the important characteristics of nature (which are very difficult to imitate) can be successful in a short time. The dissertation demonstrates the lasting relationship between touristic development and the environment on the Antalya coast and shows solutions for the problems of the physical environment during the formative process. Finally, the dissertation gives some principles that can be used in the landscape design and planning process to carry the“unique Mediterranean environment”to a hotel's outdoor areas. KeyWords: tourist resorts, sea shore, resort hotel, vacation village, downtown hotel, landscape design, outdoor organization, unique Mediterranean environment