Öğretim elemanlarının sessiz kaldıkları durumlar ve sessiz kalma nedenleri
Silence of faculty members: issues and causes of silence
- Tez No: 289386
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT CELEP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretim elemanlarının sessizliği, örgütsel sessizlik, işgören sessizliği, öğretim elemanları, faculty member?s silence, organisational silence, employee silence, faculty members
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İşgören sessizliği son zamanlarda araştırmacıların dikkatini çeken yeni bir konudur. Çağımızda küreselleşme ve teknolojinin etkisiyle gerçekleşen hızlı değişimi yakalayabilecek, dinamik bir toplumun oluşturulmasında üniversitelere, dolayısıyla akademik işgörene önemli görevler düşmektedir. Öğretim elemanlarının örgütsel ve toplumsal gelişimin önünü açabilecek gelişmelere önayak olması için fikir, görüş ve önerilerini açıkça ortaya koyabilmeleri önemlidir. Ancak, ülkemizde öğretim elemanlarının fikir, görüş ve önerilerini ne denli açıkça ifade edebildiğini araştıran çalışmaların sayısı azdır. Bu araştırma, üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarının sessiz kalıp kalmadıklarını, hangi durumlarda sessiz kaldıklarını ve sessiz kalmalarının altında yatan nedenleri araştırmayı amaçlamaktadır.Öğretim elemanlarının sessiz kaldıkları durumlar ile ilgili veriler 24 maddeden oluşan ?Öğretim Elemanlarının Sessiz Kalma Durumu Ölçeği? ile, sessiz kalma nedenlerine dair veriler ise 32 maddelik ?Öğretim Elemanlarının Sessiz Kalma Nedenleri Ölçeği? ile toplanmıştır. Araştırmaya toplam 459 öğretim elemanı katılmıştır. Ölçeklerin madde analizi, geçerlik ve güvenirlik değerlendirmeleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde ?betimsel istatistik, korelasyon analizi, t-testi ve ANOVA? istatistiksel yöntemleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda öğretim elemanlarının nadiren sessiz kaldıkları bulunmuştur. Öğretim elemanlarının sırasıyla kurumsal düzenlemeler, geri çekilme, iş arkadaşları ile ilişkileri koruma, yöneticiyle ilişkileri koruma, kendini koruma ve kendine güven eksikliği nedeniyle sessiz kaldıkları tespit edilmiştir. Öğretim elemanlarının sessiz kaldıkları durumların yaşa, eğitim durumuna, unvana ve kurumda çalışma süresine göre değiştiği, ancak cinsiyete göre değişmediği bulunmuştur. Öğretim elemanlarının sessiz kalma nedenleri ise cinsiyete, yaşa, eğitim durumuna, unvana ve kurumda çalışma süresine göre değişmektedir. Araştırma bulguları, öğretim yardımcılarının öğretim üyelerine göre daha sessiz olduğunu göstermektedir.Bu araştırmanın, öğretim elemanlarının sessiz kaldıkları durumlar ve sessiz kalma nedenlerini inceleyerek alana katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Employee silence has recently started to attract researchers? attention. In our age, universities have the prior responsibility for creating a society that can catch up with the fast change triggered by globalisation and technological developments. It is important faculty members share their ideas, opinions and suggestions leading to developments for both the organisation and the society. However, studies on faculty members? silence are rare. This study aims to research issues faculty members cannot speak up and the causes of their silence.The data regarding the issues that faculty members do not speak up were collected using ?Scale of Issues Faculty Members Do Not Speak Up?. The data regarding the causes of faculty members? silence were collected using ?Causes of Faculty Members? Silence Scale?. Item analysis, validity and reliability studies were carried out. The data were analysed using ?descriptive statistics, t-test, one-way ANOVA and bivariate correlation?.The results showed faculty members are rarely silent. Faculty members were found to remain silent due to organisational regulations, acquiescence, fear of damaging relations with co-workers, fear of damaging relations with supervisor, self defence and lack of confidence respectively. Faculty member?s silence was found to change according to demographic variables (gender, age, level of education, academic title and duration of employment). Instructors, research assistants and lecturers were found to be more silent compared to assistant professors, associate professors and professors.This study is considered to have contributed to educational management literature by identifying the issues faculty members remain silent about and causes of their silence.