Sorunlu öğrenci davranışlarının çözümünde yönetici ve öğretmenlerin rol model davranışlarının önemi
The importance of administrators and teachers' role model behaviours on the solutions of students' negative acts
  1. Tez No: 289387
  2. Yazar: FİLİZ ÖZSOY YENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT CELEP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sorunlu öğrenci davranışları, yönetici rol model davranışları, öğretmen rol model davranışları, Students? negative acts, administrators? role model behaviours, teachers? role model behaviours
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma öğrencilerin algısına göre yönetici ve öğretmenlerin rol model davranışlarının tespiti ve bunun öğrencilerin sorunlu davranışlarıyla ilişkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırma evreni 2010-2011 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde eğitim gören orta öğretim öğrencilerinden, örneklem kümesi ise evreni temsil edebilme niteliğine sahip merkez ilçelerdeki 1000 orta öğretim öğrencisinden oluşturmaktadır. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek ile verilerin toplanması amaçlanmaktadır. Araştırma anketi dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde okul türü, sınıf, cinsiyet ve sınıf tekrarına ilişkin olmak üzere kişisel bilgiler, ikinci bölümde öğrencilerin yönetici rol model davranışlarına ilişkin algıları, üçüncü bölümde öğrencilerin öğretmenlerin rol model davranışlarına ilişkin algıları ve son bölümde öğrencilerin sorunlu davranış tutumlarını belirlemeye yönelik sorular yer almaktadır. Verilerin analizinde t-test, anova ve korelasyon yöntemleri kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda öğrencilerin sorunlu davranış tutumları ile yönetici ve öğretmenlerin rol model davranışlarına yönelik algı arasında negatif yönde ilişki tespit edilmiştir. Yönetici ve öğretmenlerin rol model davranışlarını olumlu algılayan öğrencilerin kötü düşünce-şiddete yönelim ve güvensizlik-uzaklaşma alt boyutlarındaki sorunlu öğrenci davranış tutumlarından daha az puan aldıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been performed in order to reveal the administrators and teachers role model behaviours as per the perception of students and whether it is related to the students? negative acts.The universe of search consists of high school pupils studying in İstanbul in 2010-2011 Academic Year, and the sampling group consists of 1000 secondary school students in central districts representing the total universe of study. It is aimed to gather the data with the scale evolved by the researcher. The scale is composed of four parts. In the first part, questions on the description of the school, grade, gender and class repetition related to personal information, in the second part, perception of the students about the role model behaviours of administrators, in the third part, perception of the students about the role model behaviours of teachers, and in the last part, students? attitudes concerning the negative acts take place. In the analysis of the data t ?test, anova and correlation statistical analysis were used.The result of the statistical analysis showed that students? perceptions of administrators and teachers? role model behaviours and the attitudes of students? negative acts were negatively interrelated. Students who perceived administrators and teachers? role model behaviours positively, got lower score in the sub dimensions of negative acts of students? attitudes which are the negative feelings- tendency to violence and lack of confidence-isolation.