Yılmaz Karakoyunlu'nun romanlarında yakın siyasî tarih
Recent political history in Yılmaz Karakoyunlu's novels
- Tez No: 289413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHÇET HAKAN SAZYEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: roman, Yılmaz Karakoyunlu, siyaset, yakın tarih, tarih, novel, Yılmaz Karakoyunlu, political, recent history, history
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Yapıtlarında ele aldığı konuları tarihî ve siyasî sorumlulukla işleyen Yılmaz Karakoyunlu, 1990'dan bu yana Türk edebiyatında romancı kimliğiyle yer alır. Türk siyaset tarihinin önemli olaylarını konu edinen yazar, bu olayları dönemin tarihsel koşulları içinde değerlendirir. Olayları roman kişisi olarak yer verdiği gerçek ve kurmaca kişiler aracılığıyla açıklar. Tarihsel olayları araştırmalardan, dönemle ilgili bilgilerden, anılardan yola çıkarak işler. Karakoyunlu, inandırıcı anlatımı ve gerçekçi tutumuyla kendi dünya görüşünü okuyucuya dayatmadan açıklar.Yılmaz Karakoyunlu, bir yazar olarak gerçek ve kurguyu tarihî gerçekleri göz ardı etmeden ustalıkla bütünleştirir. Özellikle siyasî koşullar çerçevesinde oluşan devlet yapısı, toplum ve siyasî erk ilişkisi, iktidar kavramı, ekonomik ve sosyal düzen arasındaki hassas dengeler romanlarının olgusal temelleridir.Bu tezde, Yılmaz Karakoyunlu'nun Salkım Hanımın Taneleri (1990), Üç Aliler Divanı (1991), Güz Sancısı (1992), Çiçekli Mumlar Sokağı (2000), Yorgun Mayıs Kısrakları (2004) adlı romanlarında yakın siyasî tarih, yazarın düşünce dünyası açısından irdelenmektedir. Perîze Ezan Vakti Beethoven (2005) ile Serçe Kuşun Sonbaharı (2010) romanlarıysa araştırmamıza yeterli materyal sağlamadığı için incelenmemiştir.Yazar, romanlarında 1908'den 1960'a uzanan süreçte Türkiye'nin demokratik ülke niteliği kazanmak için geçirdiği evreleri, imparatorluktan Cumhuriyet'e geçen ülkenin tarihindeki kritik dönemeçleri siyasetçi kimliğiyle edindiği bilgi, birikim ve deneyimlerden yararlanarak yorumlar. Siyasetçi-yazar kimliğinin getirdiği ufuk genişliği ve farklı bakış açısıyla ele aldığı konuların bilinmeyen yönlerini açıklayıp değerlendirerek romanlarının düşünsel yapısını zenginleştirir.
Özet (Çeviri)
Yılmaz Karakoyunlu who handles the issues in his works with historical and political responsibility is located as a novelist in Turkish literature since 1990. The author focuses on the important events in the history of Turkish politics and evaluates these events in historical context of the period. He explains the events via real and fictional novel people. He describes historical events through researches, information about the period and memories.Yılmaz Karakoyunlu as a writer integrates the real and fiction skillfully without ignoring the historical facts. Especially the state structure within the framework of the political conditions, the relationship between society and the political power, the concept of power, the sensitive balance between economic and social order are the foundations of his factual novels.In this thesis, Yılmaz Karakoyunlu's novels, Salkım Hanımın Taneleri (1990), Üç Aliler Divanı (1991), Güz Sancısı (1992), Çiçekli Mumlar Sokağı (2000), Yorgun Mayıs Kısrakları (2004) are examined recent political history in terms of the author's sentiments world. His novels, Perîze Ezan Vakti Beethoven (2005) and Serçe Kuşun Sonbaharı (2010) are not analysed not to provide enough materials for our investigation.The author, in his novels, comments the period of Turkey's democratic process from 1908 to 1960, the critical bend of the history of the country completing the transition from the Empire to the Republic by using his knowledge and experiences acquired as a politician. He explains and evaluates the width of the horizon brought by the politician-writer identity, the different perspectives, the unknown aspects of the issues addressed by himself, enhances the intellectual structure of his novels.