İstanbul'daki vakıf üniversiteleri hazırlık okullarında çalışan İngilizce okutmanlarının örgütsel adanmışlık düzeyi
The level of organizational commitment of English instructors who work in preparatory schools at private universities in European part of Istanbul
- Tez No: 289435
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN TABANCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adanmışlık, Üniversite, Hazırlık Okulu, İngilizce, Organizational Commitment, University, Preparation School, English Language Teaching Instructor
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada, vakıf üniversiteleri hazırlık okullarındaki İngilizce okutmanlarının örgütsel adanmışlık düzeyleri; okutmanların örgütsel adanmışlık düzeylerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk sahibi olup olmaması, mezun olunan okul türü, eğitim durumu, mesleki kıdem, aldığı maaş ve bulunduğu okuldaki görev süresi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır.Tarama modelindeki araştırmada veri toplama aracı olarak Celep (1996) tarafından geliştirilen ?Örgütsel Adanmışlık Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırma verileri 2010-2011 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan vakıf üniversiteleri hazırlık bölümlerinde İngilizce okutmanlığı yapan 200 okutmana uygulanan anketlerden elde edilmiştir. Ölçekler yoluyla elde edilen veriler, istatistiksel olarak ?aritmetik ortalama?, ?t-testi?, ?tek yönlü varyans analizi (ANOVA)?, ?Scheffe? testi yöntemleri ile bilgisayarda SPSS 16.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda okutmanların örgütsel adanmışlık düzeylerinin örgütsel adanmışlık düzeyleri ?çoğu zaman?; boyutlar açısından ise ?okula adanma? ve ?çalışma grubuna adanma? boyutları ?ara sıra? , ?öğretim işlerine adanma? ve ?öğretmenlik mesleğine adanma? boyutları ?çoğu zaman? aritmetik ortalama aralığında olduğu ortaya çıkmıştır. ?Çocuk sahibi olma? değişkenine göre okutmanların örgütsel adanmışlıklarında; ?eğitim durumu? değişkenine göre öğetmenlik mesleğine adanma boyutuna ve son olarak ?maaş? değişkenine göre okula adanma ve çalışma grubuna adanma boyutlarına göre okutmanların adanmışlıkları arasında istatistiksel olarak .05 düzeyinde anlamlı fark bulunmuştur. Cinsiyet, yaş, medeni durumu, mezun olunan okul türü, mesleki kıdem, bulunduğu okuldaki görev süresi değişkenlerine göre anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this research is to determine whether gender, age, marital status, having a child or not, the department they graduated from, degree, professional seniority, the length of working time at the current university, salary of English Instructors in Preparatory Schools at Private Universities have any effect upon their organizational commitment.In the scanning model survey, the ?Organizational Commitment Questionnaire? which was developed by Celep (1996) has been used as mean of data collection. The data of the research have been collected from the questionnaires delivered to a total of 200 instructors who were teaching English in preparatory departments at the private universities in the European part of İstanbul during the 2010-2011 academic year. The data collected via the questionnaires have been analysed statistically with ?arithmetic mean?, ?t-test?, ?one-way variance analysis (ANOVA)? and ?Scheffe? on the computer using SPSS 16.0 pack.At the end of the research, the organizational commitment levels of instructors have been found at the ?most of the time? level; in terms of the sub-levels, the levels of ?school commitment? and ?commitment to the working group? sub-levels are ?sometimes?. Also, the levels of ?commitment to educational affairs? and ?commitment to the teaching profession? sub-levels are ?most of the time?. A .05 level difference has been found between organizational commitment levels of instructors and the following variables: having a child or not, degree in terms of the sub-level of ?commitment to the teaching profession?, and salary in terms of the sub-levels ?school commitment? and ?commitment to the working group?. There is no significant difference between organizational commitment and these variables: age, gender, marital status, professional seniority, the length of working time at the current university, the department they graduated from.