Çin'in ekonomik gelişim sürecinde Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ)'lerin önemi ve rolü : Çin, Türkiye ve AB ülkeleri arasında KOBİ'lerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi.
The importance and role of the Small and Medium - sized enterprise (sme)'s, in china's economic developmnet : A comparative study of smes in among China, Turkey and the eu countries.
  1. Tez No: 289436
  2. Yazar: ZULIYAER REJIAFU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN AYŞEN WOLFF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çin KOBİ'leri, China?s SMEs
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırladığımız bu çalışmada Çin'in ekonomik gelişim sürecinde küçük ve orta büyüklükteki işletme(KOBİ)'lerin önemi ve rolü, Çin, Türkiye ve AB ülkeleri arasında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmamızda önce Çin'in ekonomik gelişme aşamaları tarihsel olarak ele alınmış, gelişim sücerincedeki her aşama ayrı ayrı incelenmiş, döneminin siyasi, kültürel ve ekonomik özellikleri kısaca özetlenmiştir. Sonra günümüz Çin ekonomisi sektörel olarak ele alınmış, Çin ekonomisinde çok önemli yere sahip olan tarım, sanayi ve hizmet sektörü incelenmiş ve küreselleşmenin Çin ekonomisi üzerindeki etkiler tartışılmıştir. İkinci adımda Çin, Türkiye ve AB ülkeleri arasında KOBİ tanımları karşılaştırılmış ve Çin KOBİ'lerinin tarihsel gelişimi, bugünkü durum ve ekonomik gelişim sürecinde karşılaştıkları sorunlar ele alınarak incelenmiştir. Üçüncü adımda tüm ülkelerde toplam işletme içerisinde en fazla paya sahip olan, gerek ekonomide yarattıkları katma değerle gerekse de istihdama olan katkılarıyla bir ülke ekonomisinin dinamik gücü haline gelen KOBİ'lerin, iki tane gelişmekte olan ülke ile bir gelişmiş ülkeler topluluğu arasında karşılaştırılması yapılarak ortak noktaları ve farklılıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. KOBİ'lerin ekonomik gelişim sürecinde insan kaynaklar, pazarlama, teknolojik inovasyon ve finansal yönetim gibi konularda karşılaştıkları sorunlar incelenerek bazı çözümler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, we have studied the importance and role of Small and Medium Sized enterprise (SME)?s in the process of China?s economic development and comparatively studied between the China, Turkey and EU countries. In this study firstly we approached the China?s economic development stages by historically and studied each stages of development process and then briefly summarized the political, cultural and economic characteristics of that periods. Then we chosed and studied some sectors that are very important for Chinese economy such as agricultural, industrial and service sectors and discussed the effects of globalization on China?s economy. In the second step of this study, we compared the definitions of SMEs among the China, Turkey and the EU countries and studied the historical development of Chinese SMEs, the current situation and encountered problems in the process of economic development. In the third step of this study, we tried to determine the common points and differences of the SMEs between the two developing country and one devloped countries unity. Last step of this study, we studied the China?s SMEs encountered problems in the process of economic development just like human resources, marketing, technological innovation and financial management and proposed some solutions.