Kırsal kalkınmada organik tarımın rolü ve Bucak ilçesi melli yemişi (incir) örneği
The role of organic farming in rural deveploment and the example of mell yemişi (fig) in Bucak county
- Tez No: 289479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, İncir, Kalkınma, Kırsal Kalkınma, İncir Ekonomisi, Organic Farming, Figs, Development, Rural Development, Fig Economics
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dünyada meydana gelen sanayiye dayalı kalkınmanın etkileri zamanla kimya sektöründe de önemli gelişmeler sağlamıştır. Zamanla bu gelişmeler tarım sektörüne yönelik çalışmaların önünü açmıştır. Yüzyıllardır tarım sektöründe kullanılan hayvansal gübrelerin yerini kimyasal gübreler almış, daha önce zararlılarla mücadelede uygulanan doğal yöntemlerin yerini ise kimyasal ilaçlar almıştır. Yıllar içerisinde kullanılan kimyasal ilaç, gübre ve hormonların zararları ortaya çıkmaya başlamıştır. Su kaynakları ve toprak kirlenmiş, doğal yaşama zarar verilmiş, bazı türler kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu durumu gören devletler tarım politikalarını değiştirmeye başlamıştır. Kimyasalların alternatifi olan doğal üretime geri dönülmüş ve verimin sağlanabilmesi için yeni bir kavram olarak organik tarım ortaya çıkmıştır. Organik tarım uygulamaları giderek geliştirilmeye ve yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.Dünya pazarlarında giderek yaygınlaşan organik ürünler çeşitlenmekte ve artmaktadır. Yalnızca gıda ürünlerinde değil hemen hemen her üründe organik ürünler bulunabilmektedir. Örneğin organik oyuncaklar, kaşık, tabak, bıçak, masa, defter vs. Organik ürünlerin fiyatları ise genellikle organik olmayan ürünlere göre oldukça yüksektir.Dünya ekonomisinde tarım sektörü halen büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle ülkelerin kalkınma politikalarında tarım politikaları büyük bir önem arz etmektedir. Tarım politikalarının başarı olabilmesi için kırsal kalkınma politikaları uygulanmaktadır. Kırsal kalkınma bilindiği gibi kırsal sayılan alan veya yerleşmelerde yaşam seviyesini ve kalitesini yükseltmek olarak tanımlanmaktadır.Kırsal kalkınmada önemli unsurlardan biri olan çevre, doğa ve insan sağlığına uygun üretim yapma kavramları organik tarımda kendine yer bulmaktadır. Bu araştırma kapsamında Bucak ilçesi Melli yöresinde yetişen Melli Yemişi (incir) örnek alınarak bu ürünün mevcut durumu ve organik olarak sertifikalandırılarak üretiminin yapılabilirliği incelenmiştir. Üreticiler konu ile ilgili olarak anket çalışması çerçevesinde sorular sorulmuştur. Daha sonra elde edilen bulgulardan hareketle konuya ilişkin politika önerileri bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The effects of industrial development have also produced positive developments in chemical sector. These developments have given way to agricultural development in due course. Chemical fertilizers have replaced animal fertilizers used in agriculture throughout centuries; moreover, chemical pesticides replaced natural pesticides to get rid of harmful insects. Chemical pesticides, hormones and fertilizer have shown their adverse effects in the course of time. The sources of water as well as the soil have been contaminated; natural life has been disturbed and some certain species face extinction. Having witnessed to these events, the nations began to change their agricultural policies. Natural production has replaced as an alternative to chemicals and ?organic agriculture? has emerged as a new concept for productivity. People have increasingly attempted to develop the organic agriculture practices.Organic products have become more abundant and varied in global markets day by day. Organic products are available not only in food but also almost in every product. For example, organic toys, spoon, dish, knife, table, notebook etc. The costs of these products are relatively higher than non-organic ones.The agriculture sector still possesses a great importance in world economy. Thus, agricultural policies have an important role in the development of the countries. Rural development policies are practiced to be successful in agricultural policies. To increase the welfare of life in rural area or rural settlements may be defined as rural development.The concept of producing environment nature and human-conscious products, which is one of the important assets in rural development, has taken its place in organic agriculture. This study examines the current status of Mellitus fig, grown in the vicinity of Melli in Bucak County, and deals with feasibility study for the production by providing it with organic certificate. A survey study was conducted with the producers.