İslam Hukukunda çift cinsiyetliler (hünsâ)
Androgynous (hünsâ) in Islamic Law
- Tez No: 289486
 - Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KOŞUM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
 - Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Erkek, Kadın, Hünsâ, Hünsâ-i Müşkil, Hermafrodit, Islamic Law, Man, Woman, Hünsâ, Hünsâ-i Müşkil, Hermaphrodite
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
?İslam Hukukunda Çift Cinsiyetliler (Hünsâ)? adlı çalışmamızda, doğuştan getirdiği özellikleriyle ne erkek ne de kız olduğu bilinemeyen, tıpta anormal cinsel farklılaşmalar başlığı altında ele alınan ve ?hermafrodit? kavramıyla, İslam fıkhında ise, ?hünsâ? kavramıyla karşılanan, bu kavramların kapsamına giren kişiler ve onlarla ilgili gerek klasik, gerekse günümüz eserlerinde yer alan hükümler ve bazı noktalarda çözüm önerileri üzerinde durmaya çalıştık. Çalışmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, önemi ve çalışmada yararlandığımız kaynaklar nelerdir bunlar üzerinde durduk. Birinci bölümde hünsâ kişileri tıpsal açıdan değerlendirmeye tabi tuttuktan sonra hünsâ kişiler için büyük önem arz eden, gerçek cinsiyetlerine kavuşturulmaları için uygulanacak tıbbi cerrahi müdahalelerin, İslam Hukukuna uygunluğunu tartıştık. İkinci bölümde hünsânın beşeri hukukta ele alınışına değindikten sonra, hünsânın İslam Hukukunda nasıl ele alındığı ve nasıl tanımlandığı üzerinde durduk ve çalışmamızın en önemli kısmı diyebileceğimiz, hünsânın gerçek cinsiyetine kavuşması için başvurulacak kriterleri inceledik. Üçüncü bölümde ise, özellikle hünsâ-i müşkil tanımının kapsamına giren ve ne erkek ne de kız olduğuna hükmedilemeyen kişilerin, İbadât, Muâmelât ve Ukûbât alanına giren hukuki işlerde nasıl hareket edecekleri konusunu işledik.
Özet (Çeviri)
In our study called ?androgynous (Hünsâ) in Islamic Law?, we have tried to focus on the subject about people who cannot be recognized whether they?re male or female with the characteristics they have from birth. This subject is approached under the title of ?abnormal sexual differentiations? in medicine and there are two terms for these people; ?hermaphrodite? in medicine and ?hünsâ? in Islamic canon law. We have tried to focus on the provisions and some proposals of formula about these people both classical and also took part in contemporary works. Our study has an introduction and three parts. Introduction contains the main point and the importance of the study and sources we have benefitted. In first part, after assessing the hermaphrodite medically, we discussed if the surgical interventions to reunite them their real sex are agreeable in Islamic Law, because it is very important for them. In the second part, after we mentioned how hermaphrodites are dealt with and described in Human Law and in Islamic Law, we studied the ways the hermaphrodites must resort to reach their real sex. We may say that this is the most important part of our study. In the third part, we studied how these people who are called hermaphrodite (Hünsâ)can act in legal affairs like worship, Muâmelât (law of marriage, divorce, obligations, heritage in Islamic Law) and Ukûbât (criminal law in Islamic Law).