Emekli din görevlilerinin, cami hizmetleri ve görevlilerine bakışı (Eskişehir ili örneği)
The vıew of the retıred relıgıous employees about current mosque servıces and actıve relıgıous employees (Eskişehir case)
  1. Tez No: 289487
  2. Yazar: NURULLAH KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN BUYRUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Cami Görevlisi, Cami Hizmetleri, Yeterlik, Religious Employee, Mosque Services, Competency
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Yaygın din eğitiminde sorumluluğu yasal olarak Diyanet İşleri Başkanlığı üstlenmektedir. Görevi toplumu din konusunda bilgilendirmek, din hizmetlerini yönetmek ve denetlemek şeklinde özetlenebilir. Dini vecibeleri yerine getirmede rehberlik etmek ve toplumu iman, ibadet ve ahlak alanlarında bilgilendirmekle sorumlu olan din görevlileri ise yaygın din eğitiminin temel unsurlarıdır.Bu araştırmada cami hizmetleri ve görevlilerinin yeterlilikleri, aynı görevlerde bulunmuş emekli cami görevlilerinin görüşleri çerçevesinde belirlenmeye ve değerlendirilmeye çalışılmıştır.Çalışmanın giriş bölümünde, araştırmanın amacı, önemi, hipotezleri, dayandığı temel ve alt varsayımlar, sınırları, takip edilen yönteme ilişkin bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde kavramsal temellendirme yapılarak, cami hizmetlerinin tarihsel süreci hakkında kısa bilgilendirme yapıldı. İkinci bölümde halen görevde olan cami görevlilerinin mesleki yeterlikleri Eskişehir'de görev yapmış ve emekli olmuş din görevlilerinin görüşleri çerçevesinde belirlenmeye ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Elde edilen veri ve bulgular doğrultusunda araştırmanın sonuçları ve önerileri ise üçüncü bölümde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Legally, `common religious education? is the responsibility of Department of Religious Affairs (Diyanet İşleri Başkanlığı) and its mission may be summarized as raising the awareness of the public about the religious, managing and auditing the religious ministries. Religious employees -responsible to lead discharging of the religious duties and to raise the awareness of the public about the faith, worship and morality subjects- are the primary element of `common religious education?.In this study, current mosque services and the competency of active religious employees are tried to be reviewed and evaluated within the framework of the religious employees who had previously the same tasks.In the introductory part of the study;information is given about the purpose, importance, hypotheses, boundries of the survey as well as the fundemental and inferior assumption which the study based on and the methods which are followed.In the first chapter;brief enlightenment about the historic process of mosque services is given with a conceptual justification.In the second part; competency of religious employees, stil on duty, are tried to be reviewed and evaluated within the framework of the religious employees working in Eskişehir and carrying out the same assignment previously.Results and proposals of the study, obtained in accordance with datas and findings, are given in the third part.