İşletmelerde etik liderlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. örneği üzerine bir araştırma
A research about the relationship between the ethical leadership and organizational commitment at businesses: T.C. Ziraat Bank A.Ş. example
  1. Tez No: 289496
  2. Yazar: YUSUF ESMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Liderlik, Etik Liderlik, Örgütsel Bağlılık, T.C.Ziraat Bankası A.Ş, Principal, Leadership, Ethical Leadership, Organizational Commitment, T.C. Ziraat Bank A.Ş
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. örneğinden hareketle Türkiye genelinde faaliyet gösteren banka çalışanlarının etik liderlik ve örgütsel bağlılık eğilimleri ortaya konulmuştur. Araştırmanın ana kütlesini Mart 2011 itibariyle T.C. Ziraat Bankası A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren 1408 şube ve 23.695 personel oluşturmaktadır. Anket formları, ilgili şube yöneticilerinden gerekli izinler alınarak şube personeline elektronik ortamda ve elden gönderilmiştir.Arastırmada veriler, Yılmaz (2005) tarafından geliştirilen ve 44 maddeden olusan ?Etik Liderlik Ölçegi (ELÖ),? ile Meyer ve Allen tarafından geliştirilen (1997) ve Karakuş (2005) tarafından uyarlaması yapılan ?Örgütsel Bağlılık Ölçeği? yardımıyla toplanmıştır. Araştırmada, arastırmacı tarafından gelistirilen ve örneklem grubundaki personelin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla bir ?Kişisel Bilgi Formu? da kullanılmıstır.Araştırma kapsamında T.C. Ziraat Bankası A.Ş. çalışanlarına bir anket uygulaması gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar istatistiksel bulgular yardımıyla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre banka çalışanları orta düzeyde örgütsel bağlılık eğilimi ve etik liderlik algısına sahip durumda olup farklı yaş grupları, gelir dağılımı ve eğitim düzeyi ile ilişkili olarak deneklerin etik liderlik eğilimi ve örgütsel bağlılık konusunda orta düzey bir görüntü çizmektedir. Ayrıca banka çalışanlarının örgütsel bağlılık eğilimleri ve etik liderlik eğilimleri ile yaş ve gelir açısından ters eğitim düzeyi ile de aynı yönlü bir ilişkiye sahip olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, ethical leadership and organizational commitment trends have been determined the through the example of T.C. Ziraat Bank A.Ş. As March 2011 research universe is are operating under the 1408 Ziraat Bank branch and 23,695 personal. The survey forms by taking necessary permission from the branch managers and branch staff in sent by electronic field or by hand.Data in the study, Yilmaz (2005) consisting of 44 items developed by the“Ethical Leadership Scale”and developed by Meyer and Allen (1997) and Karakus (2005) was adapted by“Organizational Commitment Scale was obtained. In the study, developed by the researcher to determine the demographic characteristics of the sample group of teachers in a ”Personal Information Form" that was used.A survey carried out during the study were employees of the T.C. Ziraat Bank A.Ş. and the results were analyzed with the help of statistical findings. According to the results tend to bank employees and the commitment to ethical leadership perceptions moderate organizational case with the different age groups, income distribution and education level tends to be associated with subjects' ethical leadership and commitment to organizational draws an image on the intermediate level. In addition, bank employees organizational commitment to ethical leadership trends and reverse trends in terms of age and education level and income have been shown to be a relationship in the same way.