Eğirdir ve yöresi ağızları (inceleme-metinler-sözlük)
Eğirdir and region's dialects (analysis-texts-dictinary)
  1. Tez No: 289497
  2. Yazar: DÖNE ELBİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eğirdir, Ağız, Anadolu, Eğirdir, Dialect, Anatolia
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 428
Özet
Yapmış olduğum bu çalışmada, Eğirdir yöresinde ve köylerinde yaşayan yerli halkın ağız özellikleri verilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, 2010-2011 yılları arasında Eğirdir ilçesi ve buna bağlı yerleşim yerlerinde yapılan araştırmaların sonucudur.İlçenin ve köylerinin ağız özelliklerinin tespiti için ilçe merkezi ve köylerinden derlemeler yaptık. Derlenen malzemeleri Türk Dil Kurumu tarafından tavsiye edilen ?Ağız Araştırmalarında Kullanılacak Fonetik Transkripsiyon Alfabesi?ndeki sisteme göre yazıya geçirdik. Metinlerimizde yaptığımız ses bilgisi, şekil bilgisi ve sözlük çalışmalarının sonucunda Eğirdir yöresi ağzının özelliklerini ortaya koymaya çalıştık. Özellikle Kütahya ve Yöresi Ağızları, Nevşehir ve Yöresi Ağızları, Uşak İli Ağızları, Afyon Merkez Ağzı, Isparta Merkez Ağzı gibi yörelerle karşılaştırmalara giderek Eğirdir yöresi ağzının diğer Anadolu ağızlarına göre farklılaşan veya benzerlik gösteren yönlerini ortaya koymaya çalıştık.“Eğirdir ve Yöresi Ağızları”adı altında topladığımız bu çalışma“İnceleme”(Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Sonuç),“Metinler”ve“Sözlük”bölümlerinden oluşur. Ayrıca, çalışmanın başında yörenin tarihi, coğrafyası, ekonomisi, adı hakkında bilgi veren“Giriş”kısmı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Have done in this study, the properties of Eğirdir dialects which have been spoken by local people who live in Eğirdir and Eğirdir?s villages were tried to give. This study is the result of the investigation which has made in Eğridir and Eğirdir?s villages between 2010 and 2011.We did collections from town centres and villages to determine the dialect characteristics of the town and villages. We dictated the compiled materials according to the system in ''The Phonetic Transcription Alphabet That Will Be Used In Dialect Searches'', advised by The Turkish Linguistic Society. We tried to explain the dialect characteristics of Eğirdir Region in the search of phonetics, morphology and dictionary studies that we arranged in our texts. Especially, we tried to explain according to other Anatolian dialects the differentiating or showing similarity sides of Eğirdir Region?s dialect by comparing with Kütahya and Its Region Dialects, Nevşehir and Its Region Dialects, Uşak Dialects, Afyon Centre Dialect, Isparta Centre Dialect.This research titled“Eğirdir ve Region?s Dialects”consist of three parts,“Analysis”( Phonology, Morphology, Conclusion ),“Texts”and“Dictionary”. Additionally, at the beginning of the study there is a“Introduction”part which gives some information about history, geography, economy and it?s name structure of the town.