1400- 1500 yılları arasında Osmanlı mimarisi' nde kullanılan çinilerde Hatayi motifi
Hatayi motif in tiles which are used in the Ottoman architecture between the years 1400 to 1500
- Tez No: 289504
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜREYYA EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Çini, Hatayi, Bursa Yeşil Cami, İstanbul Rüstem Paşa Cami, Ottoman, Tile, Hatayi, Bursa Green Mosque, İstanbul Rüstem Paşa Mosque
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada,“1400- 1500 Yılları Arasında Osmanlı Mimarisi' nde Çinilerde Kullanılan Hatayi Motifi”ele alınarak, hatayi motifinin tarihçesi, kullanım alanları ve kullanım biçimleri irdelenmiştir.Hatayi motifinin yer aldığı çini bezemeli yapılar İstanbul, Edirne, Bursa şehirlerinde yer alan 9 yapı ile sınırlandırılmıştır. Bursa Yeşil Cami, Bursa Yeşil Türbe, Edirne Muradiye Cami, İstanbul Yavuz Sultan Selim Cami, İstanbul Yavuz Sultan Selim Türbesi, İstanbul Şehzade Mehmet Türbesi, İstanbul Eminönü Rüstem Paşa Cami, İstanbul Kadırga Sokullu Cami ve son olarak İstanbul Kasımpaşa Piyale Paşa Cami bu kapsamda incelenmiş; genel olarak çini kullanımı, teknikleri ve motifleri ele alınarak, hatayi motifinin tespit edildiği çiniler detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, by discussing“Hatayı Motıf In Tıles Whıch Are Used In The Ottoman Archıtecture Between The Years 1400 To 1500”, the short history, usage area and the types of hatayi motif are analysed.The number of hatayi decorated buildings are limited to 9, which are in Istanbul, Edirne and Bursa. Bursa Green Mosque, Bursa Green Tomb, Edirne Muradiye Mosque, İstanbul Yavuz Sultan Selim Mosque, Tomb of Yavuz Sultan Selim, Tomb of İstanbul Şehzade Mehmet, İstanbul Eminönü Rüstempaşa Mosque, İstanbul Kadırga Sokullu Mosque and İstanbul Kasımpaşa Piyale Paşa Mosque are analysed in this scope. Uses of tile, techniques and motifs are mentioned while the tiles which have hatayi motif are analysed in detail.