Dulkadirli köyleri ağzı (inceleme- metin-sözlük)
Villages Dulkadirli mouth (analysis-text-dictionary)
  1. Tez No: 289534
  2. Yazar: CİHAN GÜREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dili, Ağız, Anadolu Ağızları, Dulkadirli Aşireti, Dulkadirli Ağzı, Turkish Language, Dialect, Anatolian Dialects, Dulkadirli Tribal, Dulkadirli Dialect
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Dulkadirli köyleri ağzı adlı ağız çalışması inceleme metin ve sözlük kısmı olarak üç ana bölümden oluşmaktadır.Giriş kısmında merkeze 50 km uzaklıkta bulunan toplam altı köyün tarihi, ulaşımı, coğrafyası, iklimi vb. bilgilere yer verildi.Metin kısmında Dulkadirli köylerinde yaşayan kaynak kişi olmaya uygun kişilerden derlenen serbest konuşma ve ağıt ağırlıklı metinler çeviri yazı işareti ile aktarıldı.İnceleme kısmında ise derlenen metinlerden hareketle ses bilgisi ve yapı bilgisi incelemesi yapılmış, bunlara bağlı olarak yöre ağzının tespit edilen özellikleri günümüz Türkiye Türkçesiyle karşılaştırılmış, benzer ve farklı yönleri gösterilmiştir. Elde edilen bulguların öncelikle Kırşehir yöresi ağızlarıyla olmak üzere diğer Anadolu ağızlarıyla da ilgisi değerlendirildi.Sözlük kısmında ise metinlerde geçen kelimelerin yerleri ve anlamları verildi. Sonuç kısmında ise Dulkadirli köylerinin tespit edilen ağız özellikleri ile diğer Türk şivelerinin benzer yönleri maddeler halinde aktarıldı.
Özet (Çeviri)
Villages at the mouth Mouth Dulkadirli study the text, and the dictionary as part of the review consists of three main sections.Text compiled from suitably qualified persons to become part of the resource persons living in the villages of Dulkadirli free speech, and lament the weighted marks were transferred to the text transcription.Review is part of the building information compiled from texts, including phonetics and the two main headings and subheadings, depending on their oral features our region under the present-day Turkey Turkish tried to show similarities and differensces.Dictionary meanings of words in the texts at the numbers and locations at a distance of 50 km from the city center at the entrance of given. Also on a total of six village, transportation, geography, climate, etc. are given information about. The result at the mouth of the features we?ve found Dulkadirli villages like other aspercts of the Turkish accent are itemized.