Seyyid Divanı (Mehmed Emin B. Mehmed Kasım Halveti) (inceleme, metin)
Seyyid's Divan (Mehmed Emin B. Mehmed Kasım Halveti) (Research,Text)
  1. Tez No: 289535
  2. Yazar: HATİCE VİLDAN MÜFTÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENDERES COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 18. yüzyıl, tasavvuf şiiri, Dîvan, Halvetî, Mehmed Emin B.Mehmed Kâsım Halvetî, 18 th century, mystical poetry, Divan, Halveti, Mehmed Emin bin Mehmed Kasım Halvetî
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 375
Özet
Yüksek lisans tezinin konusu, 18. yüzyıl şairlerinden Seyyid Halvetî'nin Dîvân'ıdır.Mehmed Emin b. Mehmed Kâsım Halvetî ile ilgili olarak ismi, mahlâsı ve ölüm tarihi (1131/ 1718-19) dışında biyografik bir bilgi yoktur. Ancak Dîvan'a bakarak onun bir Halvetî şeyhiolduğu söylenebilir. Dîvan'ında ?Seyyid? mahlâsını kullanan Mehmed Kâsım Halvetî'ninHz. Muhammed'in soyundan geldiği bilgisi Dîvan'daki bir kasîde de açıkça belirtilmektedir.Bu çalışmada, öncelikle Seyyid Halveti'nin divanı transkribe edildi, sonra Dîvaniçerik bakımından genel bir incelemeye tâbi tutuldu. Çalışmanın sonuna bir kelime dizinieklendi. Seyyid Dîvanı 16 kasîde, 2 mesnevî, 17 murabbâ, 154 gazel, 8 tuyug, 5 nazım, 1muhammes, 1 nasihatdan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This Divan is one of 18th century divans composed by Mehmed Emin bin Mehmed Kasım Halvetî. Unfortunately ,there is no biographical information about him except his name, pseudonym and the date of his death (1131/1718-19). Considering his divan it is thought that he was a Halvetî sheikh.Mehmed Emin bin Mehmed Kasım Halvetî used ?Seyyid? as his pseudonym but also it was an adjective implying that he was a descendant of prophet Muhammed.In this master thesis his Divan which has 101 leaves is transcripted and partially examined. Divan includes 13 kasides, 2 mesnevis,17 murabbas 154 gazels 1 muhammes, 8 tuyugs, 5 nazıms, 1 advice .