Turizm sektöründe istihdam imkanlarının göç üzerindeki etkileri: Fethiye örneği
Effects of possibilities of tourism sector employment on migration: sample of Fethiye
- Tez No: 289533
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm Sektörü, Göç, İstihdam, İşgücü, Tourism, Sector of Tourism, Migration, Employment, Labour Force
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Türkiye, yetişmiş yeni işgücünün önemli bir kısmı için, iş bulma olanakları kısıtlı olan bir ülkedir. Ülkede hem hızlı nüfus artışı hem de artan bu nüfusun kentlerde yoğunlaşması sorunu günden güne ağırlaşmaktadır. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinin oluşturduğu ortamın, çalışabilecek durumdaki insanlara yeni iş alanları yaratma konusunda bir takım zorluklar yarattığı belirtilmektedir.Turizm ve seyahat sektörü, dünyada en fazla iş sahası yaratan sektörlerden biri konumundadır. Emek-yoğun bir yapıya sahip olan turizm sektörü, işsizlik sorunu olan ülkelerde, sektördeki sermaye-işgücü oranının düşük olması nedeniyle az yatırımla çok işgücü yaratma özelliğine sahiptir. Ülkelerin turizm konusunda yapmış oldukları yatırım düzeyi, çalıştırılan kişi sayısını arttırmaktadır.Turizm sektöründe çalışanların bölgeler olarak istihdam edilme durumları göz önüne alındığı zaman daha çok kıyı bölgelerimizde yoğunlaşma görülmektedir. Ancak diğer bölgelerimizde turizm olmadığı anlamına gelmemelidir. Her bölgede kendi özellikleri itibariyle turizm vardır.Göç konusuna gelindiğinde insanların ekonomik, siyasi, ekolojik veya bireysel nedenlerle bir yerden başka bir yere yapılan kısa, orta veya uzun vadeli geriye dönüş ile sürekli yerleşim hedefi güden coğrafik, toplumsal ve de kültürel bir yer değiştirme hareketi olarak tanımlanmaktadır.Anket çalışmasında göç eden kişilerin Fethiye'deki anket sonucu değerlendirildiğinde Fethiye'ye göç etme nedeninin iş bulmak ve daha çok para kazanmak olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca insanların turizm sektöründe çalışmaktan memnun olduğu da görülmektedir.Turizm sektöründen memnun olma nedeni olarak da ücret yeterliliği ve iş imkanlarının çok olması şeklinde cevap verilmiştir. Bu durumda Fethiye de turizm sektöründe istihdam imkanlarının göç üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey, for a significant portion of trained new labor force, is a country with limited job opportunities. In the country, both rapid population growth and the problem of increasing population concentration in urban areas are aggravated day by day. Especially in periods of economic crisis created by the media is reported as number of difficulties are created in the topic of creating new job areas for the the people that are able to work.Tourism and travel sector, is one of the sectors that creates the world's most business area. Labor-intensive tourism sector, in countries which have the problem of unemployment,due to the low capital-labor ratio in the industry, is capable of creating much labor with minimum investment. The level of investment in tourism which countries have done, increases the number of people employed.When we look at the employment situation of employees as regions in the tourism sector, the result of being more concentrated in the coastal regions has been seen. However, this does not mean that there is no tourism in other regions. In each region, there is tourism as their own properties.When we come to the issue of immigration; it is defined as people's displacement from one place to another place with the reasons of economic, political, ecological or individual and the short, medium or long-term return target of making the settlement with the continuous geographic, social and cultural movement.In the survey study, when we evaluate the results of surveys of people who migrated to Fethiye, the first priority of people who migrated to Fethiye is understood to find job and earn more money. Besides, it is seen that people are satisfied with the state that have worked in the tourism sector.The reason for being satisfied with the tourism sector was anwered as the adequacy of the wages and job opportunities. In this case,it is concluded that employment opportunities in the tourism sector in Fethiye is effective on migration.