Lehistanın parçalanma sürecinde Osmanlı devleti ile ilişkileri (1772-1795)
Ottoman-poland relations in the period of partition of poland (1772-1795)
- Tez No: 289643
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY ÖZDEMİR GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Lehistan, Doğu Avrupa, Rusya, Prusya, Avusturya, Parçalanma, İlişkiler, Ottoman, Poland, Eastern Europe, Russia, Prussia, Austria Partition, Relations
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ortaçağın sonlarından başlayan Osmanlı-Lehistan ilişkileri, XVIII. yüzyılın sonuna kadar devam etmiş ve bu süre boyunca iki devlet arasında farklı türden ilişkiler yaşanmıştır. Karlofça Antlaşmasından sonraki dönemde, Avrupa birçok gelişmeye sahne olmuş, Osmanlı-Lehistan ilişkileri de bu gelişmelere göre şekillenmiştir.XVIII. yüzyılda Doğu Avrupa politikaları dengelere bağlı olarak değişmiştir. Denge politikası sonucu 1772 -1795 yılları arasında Lehistan komşuları; Rusya, Prusya ve Avusturya tarafından işgal edilmiş ve ülke parçalanmıştır. Osmanlı Devleti, bu parçalanma sürecinde Lehistan'ın yanında bulunmuş ve destek olmuştur. Bu çalışmada cevap aranacak soru, Lehistan'ın parçalanma sürecinde Osmanlı Devleti ile ne tür ilişkiler yaşadığıdır.
Özet (Çeviri)
Ottoman-Poland relations which had started in the late middle ages, continued till the end of XVIII. century and during this period various relations were existed between two states. In the era after Karlowitz Treaty, Europe has been a stage for many developments and Ottoman-Poland relations has taken form according to those developments.In the XVIII. century the policies of Eastern Europe has changed depend on balances. By the conlusion of balance policy Poland has been invaded and partitioned by its neighbours Russia, Prussia and Austria between the 1772-1795 years. Ottoman has taken side with Poland and has supported it during that period. In that work the question waiting for answering is what kind of relations has been existed between Ottoman and Poland during the partition.