The adaptation and development of 'metacognitive reading strategies questionnnaire' and 'reading strategy use scale' for Turkish learners learning english as a foreign language
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencileri için 'üstbiliş okuma stratejileri ölçeğ'i ve 'okuma becerisi stratejileri kullanım ölçeğinin' uyarlaması ve geliştirmesi
  1. Tez No: 289654
  2. Yazar: UFUK TUNCER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAZİYE YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, okuma, okuma stratejileri, üstbilişsel okuma stratejileri, faktör analizi, Strategy, reading, reading strategies, metacognitive strategies, factor analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, iki ölçek, daha önce geliştirilen ölçeklerin zayıf yönleri dikkate alınarak, okuyucuların yabancı dilde okurken kullandıkları okuma stratejilerini ortaya çıkarmak için adapte edilip, geliştirilmiştir. Bahsi geçen eksiklikler güvenirlik/geçerlik, maddeler arası faktör yüklerinin birbirlerine yakınlığı ve yüksek güvenirlik katsayıları ile ilişkilendirilebilir. Bu gibi araçlar, yeterliliklerine yönelik psikometrik dayanaklara sahip olmalarına rağmen, belirli envanterler öğrencilerin kültürlerine yönelik tasarlanmalı ve uyarlanmalıdır. Araştırmanın amacı, Deane and Pereira-Laird (1997) tarafından geliştirilen RSU (Reading Strategy Use) ile Taraban, Kerr ve Rynearson (2002) tarafından geliştirilen Metacognitive Reading Strategies Questionnaire (MRSQ) adlı ölçekleri uyarlamak ve geliştirmektir. Araçlar, yabancı dilde okurken Türk üniversite öğrencilerinin okuma stratejileri kullanımını incelemek için adapte edilmiş ve geliştirilmiştir . Ölçekler, Türkiye'de İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerden oluşan bir örneklemde uygulanmış ve istatistiki analizler ölçeklerden elde edilen veriler üzerinde yapılmıştır. Verilerin analizi için, SPSS 11.5 kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre geliştirilen ölçeklerden `Okuma Becerisi Stratejileri Kullanım Ölçeği' 28 maddeden oluşmakla birlikte 6 faktör yapısı (strateji grubu) içermekteyken, geliştirilen diğer ölçek olan `Üstbiliş Okuma Stratejileri Ölçeği' de 25 maddeden oluşmaktadır ve 5 faktör yapısı (strateji grubu) içermektedir. Okuma Becerisi Stratejileri Kullanım Ölçeğinin güvenirlik katsayısı. 89 olmakla birlikte, Üstbiliş Okuma Stratejileri Ölçeğinin güvenirlik katsayısı ise .82 dir. Bu da ölçeklerin alt faktörleriyle birlikte tamamen güvenilir olduklarını göstermektedir. Her iki ölçek de üniversite öğrencilerinin kullandıkları okuma stratejileri hakkında bilgi elde etmek amacıyla kullanılabilirler. Ölçeklerin kullanımı sonucu elde edilen veriler, öğrencilerin kullandıkları stratejilerin derinlemesine değerlendirilmesinde, planlanmasında ve öğretilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In the present study, two scales were adapted and developed to invoke the reading strategies that learners use while reading in a foreign language regarding the weak features of the scales developed before. Such deficiencies can be linked to reliability/validity, proximity of factor loadings among items and high reliability values. Although such instruments may have psychometric support, specific inventories need to be designed or adapted according to the culture of the target group. The goal of the present research is to adapt and develop RSU (Reading Strategy Use) scale developed by Deane and Pereira-Laird (1997) and Metacognitive Reading Strategies Questionnaire (MRSQ) developed by Taraban, Kerr and Rynearson (2002). The tools were adapted and developed to assess Turkish college students? use of reading strategies while reading in a foreign language. The scales were field-tested with a sample of students studying English as a foreign language at universities and high schools in Turkey. In order to analyze the data, SPSS 11.5 was used. The results of the RSU indicated that the scale is comprised of 28 Likert-type statements consisting six sub strategy groups, while MRSQ is comprised of 25 Likert-type statements with five sub strategy groups. Reliability for the RSU sample was. 89. and .82 for MRSQ indicating that the scales as a whole including sub factors are reliable. Both scales can be utilized in colleges to obtain information about the use of reading strategies of the learners. The results obtained from the scales can be used for assessment, planning and instruction.