Popüler feminizm içinde Duygu Asena'nın yeri
The position of Duygu Asena in the popular feminism
  1. Tez No: 289720
  2. Yazar: AYŞE MERVE ŞAYAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. KOŞAR HIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, popüler feminizm, Duygu Asena, Feminism, popular feminism, Duygu Asena
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, feminist hareketin gelişiminde 1990'lı yıllara geldiğimizde feminizmin Duygu Asena tarafından popülerleştirildiği fikrinden yola çıkmıştır.Bu çalışma, Duygu Asena'nın topluma aktardığı feminizmi akademideki teori dışına çıkararak popülerleştirdiği iddiasından yola çıkmaktadır. Bu iddia ise şu şekilde ortaya konulmuştur:İlk olarak, feminist hareketin dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkışı ele alınmıştır. Feminizmin ortaya çıkış sebebi sorgulanmıştır.İkinci olarak, yıllara göre Türkiye'deki feminizmin gelişimi, çeşitli feminist akımlar ve söylemleri ele alınmıştır.Son olarak ise; 1990'lı yıllara kadar feminist hareketin gelişimi ve 1990'da kurumsallaşan feminizm içinde Duygu Asena'nın editörlüğünü yaptığı dergilerde olsun, yazdığı kitaplarda olsun topluma aktardığı feminizmi tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study has started for the idea that feminism was popülarized buy Duygu Asena by the 1990s in the development of the feminist movement.This study has started fort he claim that Duygu Asena popularized feminism, which she transferred to the society, by taking out of the theory in academy. This claim is put forward as follows:Firstly the emergence of the feminist movement in Turkey and the world is discussed. The reason fort he emergence of feminism is questioned.Secondly, the development of feminism in Turkey by the years, various feminist movements and discourses are discussed.Finally, the development of the feminist movement by the 1990s and in feminism instituonalized in 1990, feminism which Duygu Asena transferred to the society will be discussed both in the journals which she edited and her books.