Anton Çehov'un Martı oyununda Nina karakterinin Stanislavski sistemi ile incelenmesi ve canlandırılmasının hazırlık çalışmaları
Preperation studies on analysis and performance of the character Nina'in Anton Chekhov's The Seagull according to Stanislavskiy's system
- Tez No: 289752
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZURAB SIKHARULİDZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Stanislavski, Çehov, Martı, Nina, Stanislavskiy, Çhekhov, The Seagull, Nina
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu bilimsel çalışma, Konstantin Stanislavski'nin Oyunculuk Sistemi kullanılarak, Anton Çehov'un Martı adlı oyunundaki Nina karakterinin, sahne üzerinde canlandırılmasına kadar olan aşamaları içerir.Çalışmanın içeriğinde, Stanislavski'nin hayat hikâyesi anlatılmış, ?oyunculuk sistemi? detaylı bir şekilde tanıtılmıştır. Anton Pavloviç Çehov tanıtılarak ?sanat anlayışı? hakkında bilgi verilmiştir. ?Martı? oyununun ilk sahnelenişi anlatılarak alt metinlerini içeren ?oyun analizi? yapılmıştır. Sonraki aşamada ?oyunun edebi tahlili? yapılıp karakterler anlatıldıktan sonra Nina karakterinin sahne üzerinde canlandırılması için oyuncuya yol gösterecek incelemeler yapılmıştır.Bu bilimsel çalışmanın sonucunda, Stanislavski Sistemi'nin özellikle Anton Çehov'dan bir karakteri canlandırmak için oyuncuya ne kadar faydalı olduğu tespit edilmiş, uygulamada sistemin başarısı kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This scientific study includes the phases that have been gone through until the character `Nina? in Anton Chekhov?s The Seagull was performed on stage. Throughout the process Stanislavskiy?s Acting System has been used.Within the study, Stanislavskiy?s life story has been narrated and his `acting system? has been introduced in details. As well as introducing Anton Pavlovich Chekhov, information concerning his `conception of art? has also been provided herein. `Analysis of the play? including the subtexts has been conducted after depicting the first staging of `The Seagull?. During the next phase, `literary analysis of the play? was carried out and the characters were described. Also, certain observations that will guide the actor who will perform the character `Nina? on stage were made.As a result of this scientific study, it has been determined that Stanislavskiy?s System is more than beneficial for the actor especially when performing a character written by Anton Chekhov and the success of the system has been proved with the application.