Anton Çehov'un Üç Kız Kardeş adlı oyunundaki maşa rolüne çalışma süreci
The performance process for the role 'Maşa? of the play ?Three Sisters? written by Antone Chekov
  1. Tez No: 289760
  2. Yazar: ZEYNEP GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZURAB SIKHARULIDZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dramaturji, Rol Analizi, Yorum, Süreç, Dramaturgy, Role Analysis, commentary, Process
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
İleri Oyunculuk Yüksek Lisans Programı'nda eğitim gören Zeynep Gümüş tarafından Anton Pavloviç Çehov'un `Üç Kız Kardeş' adlı oyunu ele alınmıştır. Pratiğin teorisine ilişkin bir deney olan bu tez çalışmasında örnek olarak seçilen oyunun metnine ilişkin değerlendirmeler, oyunun genel çözümlemesi, karakter analizi, role dair yorumları içeren dramaturji çalışması ve hazırlık çalışmaları esnasında karşılaşılan sorunların ve yaşantıların ayrıntılarını yer aldığı süreç analizi ele alınmıştır. İnceleme, süreç ve sonuçlar, takip eden bölümlerde detaylı olarak sunulmaya çalışılmıştır. Söz konusu olan performans seyirciye açık bir performans olmayıp, bu tez çalışmasına temel teşkil etmek üzere tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The play `Three Sisters? , written by Antone Pavlovich Chekov in 1901, has been considered by Zeynep gümüş,student in Progressive Acting Master?s Program. As an experimental study of theory driven from practice, the present report describe : evaluations about the text of the play choosen, the overall analysis of the play, the analysis of the character, role analysis and dramaturgy studies that includes the interpretations related to the play, the analysis of processes that the players passed through during the preparation of the performance. The studies, the process and the results have been preseted in detail. The mentioned performance is not open for audience but it has been projected to serve as a basis fort his thesis.