Anton Pavloviç Çehov'un Üç Kız Kardeş adlı eserindeki Maşa karakterinin Stanslavski yöntemine göre incelenmesi
Study on Stanslavski system for the role Maşa of the play Three Sisters written by Anton Pavloviç Chekov
- Tez No: 353317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZURAB SIKHARULIDZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Dramaturji, Çehov, Maşa, Stanslavski, Dramaturgy, Chekhov, Maşa, Stanslavski
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
İleri Oyunculuk Yüksek Lisans Programı'n da eğitin gören Petek Kırboğa tarafından Anton Pavloviç Çehov'un 'Üç Kız Kardeş ' adlı oyunu ele alınmıştır.Maşa karakteri Stanslavski oyunculuk metoduna göre incelenmiştir.Dersler boyunca öğrenilen teorik çalışmanın bir örneğidir.Oyuncu bir rolü canlandırmadan önce teorik çalışma yapmalıdır. Bu tez çalışmasında yazarın biografisi, dönemi,oyunun genel çözümlemesi,karakter analizi,dramaturjik çalışma,Stanslavski oyunculuk metodunun ne olduğu açıklanarak Maşa karakterini canlandırması için oyuncunun teorik olarak yapması gerekenler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The plat 'Three Sisters', written by Antone Pavlovich Chekov, has beeb considered by Petek Kırboğa,student in Progressive Acting Master's Program.The caracter of Maşa is analysed according to Stanslavski's system.This thesis is atheoretical example of the lessons during the acting education.An actor must do the theorical works before acting.This thesis include life history of writer,the period of writer, evaluations about the text of'Three Sisters',role analysis,dramaturgy studies.By hte explication of Stanslavski acting systtem,what can do an actor as a theirical before acting the role Maşa.