Zorunlu geçit hakkı
Forced right of way
- Tez No: 289761
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER SELİÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Komşuluk hukuku, mülkiyetin kısıtlamaları, geçit hakkı, Law of neighbors, limitation of ownership, right of way
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmamızda incelemiş olduğumuz zorunlu geçit hakkının tanımınına bakacak olursak; zorunlu geçit hakkı, genel yola bağlantısı olmayan bir taşınmaz malikinin bu yola ulaşabilmesi için diğer bir taşınmaz üzerinde kurulan bir ayni haktır.Zorunlu geçit hakkı kavramını incelerken öncelikle bu kavramın hukuki niteliği, hukukumuzdaki hangi müesselerle benzediği ve hangi yönleriyle kendine benzer müesseselerden ayrıldığı; bununla birlikte hak sahibi ile geçit yükümlüsüne sağladığı hak ve borçlara değinilmiştir.Çalışmamızın amacı, söz konusu kavramın tüm detaylarıyla irdelenmesi sonucu hukumuzda zorunlu geçit hakkının önemini ve kullanım alanlarının belirlenmesidir.Zorunlu geçit hakkı, hukukumuzda komşuluk ilişkilerine dayanan ve katlanma borcuna dayalı zaman içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçların bir çözümü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The following research; we explained forced right of way. The definition of this conseption is, you will have a right in neighbor?s real estate. Because of way requirement.In our research we especially, expressed juristic character , differances from similar consepts and which rights have rightfuls.The aim of this study to understand the right of way with all details.Right of way gets its basis from law of neighbors and needs to make sacrifices.And its very important for solving problems about lack of way.