Sportif görsel içeren reklamların göstergebilimsel çözümleme teknikleriyle incelenmesi
Investigation of the advertisements containing sporty visual by semiotic analysis techniques
- Tez No: 289816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Spor, Advertising, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, reklam, göstergebilim, havayolları, futbol, sport, advertisement, semiology, airlines, soccer
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışmasının amacı sportif görsel içeren reklamların tüketici zihninde bıraktığı etkilerin ve amaca ulaşmaktaki başarısının incelenmesidir. Bu amaçla 2010 yılının ilk çeyreğinde gösterime giren THY için Manchester United Spor Kulübü ile çekilmiş olan reklam filmi göstergebilimsel çözümleme yöntemi ile analiz edilmiştir. Reklamda sportif görseller sayesinde sağlanmış olan dikkat çekme, geniş kitlelere ulaşma ve kendinden beklenen anlamı anlatmadaki başarı hakkında oluşturulan üç temel hipotez değerlendirilmiştir. Analizde Roland Barthes tarafından tanımlanmış olan dilsel ileti, şifrelenmemiş ve şifrelenmiş görüntüsel ileti olmak üzere üç ana düzlemde göstergebilimsel çözümleme gerçekleştirilmiştir. Reklam THY tarafından sunulan yeni bir hizmeti tanıtma, özelliklerini ve tüketiciye sunduğu faydaları gösterme ve bunları yaparken de havayolu şirketinin küresel kimliği ile marka gücünü vurgulamada başarılı bulunmuştur. Bu reklam filminde futbol ile çok yakından ilgili kişileri cezbedecek özel anlamlar yüklü ayrıntıların yanı sıra, futbolla daha az ilgili veya ilgisiz ancak bir şekilde reklama maruz kalan insanların da dikkatini çekebilecek genel sportif, rekreatif görseller fonda dikkat çekici ses öğeleri ve kulağı okşayan bir müzik eşliğinde başarılı bir şekilde kullanılmıştır. İletişim çağı olarak nitelendirilen çağımızda reklamcıların, kendi reklam mesajlarına dikkatleri çekip, hafızada yer etmelerini sağlamak ve hedeflenen mesajları insanlara verebilmek için spor gibi tüm insanlık için ortak anlam taşıyan, kuralları bilinen ve içselleşmiş şifrelere sahip göstergeleri kullanmaları reklamın amacına ulaşmasını sağlamakta etkili bir yol olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to investigate the effects that the advertisements containing sporty visual effects leave on consumer's mind and the success on achieving the goal. For this purpose, the advertising film that was made with Manchester United Sports Club for Turkish Airlines that released in the first quarter of 2010 was analyzed by the semiotic analysis method. Three main hypotheses generated about drawing attention, reaching large masses and success in expressing the meaning expected from itself that were provided by the sporty visuals images in the film were evaluated. The semiotic analysis in three main perspectives as linguistic message, unencrypted and encrypted visual message defined by Roland Barthes was conducted in the analysis. The advertisement was found successful in advertising a new service introduced by Turkish Airlines, showing the features and benefits offering to consumers and emphasizing the global identity and the power of brand. The general sporty and recreative images that can attract the attention of people that are less interested or disinterested in soccer but exposing to the advertising in a way as well as the details with special meanings that will attract people interested in soccer very closely were used successfully on background accompanied by attention-grabbing sound elements and a nice music. Using the indicators that have common meaning for all of humanity, rules are known and with internalized codes such as soccer by advertisers to draw attention to their advertisements, provide them to stick in consumer's mind and give the targeted messages to people was evaluated as an effective way in providing the advertisement to reach to its goal in our present age described as the communications age.