Sportif çalışmalarda bilateral eğitimin performansa etkisi
The effect of bilateral training on performance in sportive studies
- Tez No: 567377
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAZANFER KEMAL GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bilateral, karate-do, eskrim, performans, motor beceri, test, Bilateral, karate-do, fencing, performance, motor skill, test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Performans ve Kondisyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bilateral (çift yönlü) antrenman uygulamalarından sonra deneklerin performanslarına olan etkilerin; ayrıca kontrol gurubu ile arasındaki durumun incelenmesi amaçlanmıştır. Karate-do ve Eskrim branşlarında yer alan sporculardan dominant yönü sağ olan ve 12-13 yaş gurubunda, spora başlama yaşı 1 ile 3 yıl olanlara; çalışma ile ilgili ayrıntılı bilgi ve karşılaşılabilecek risk ve rahatsızlıkları içeren bilgilendirme yapılmış gönüllü olarak yer almak isteyenler çalışmaya alınmıştır. Karate-Do ve eskrim spor branşında 12 ile 13 yaş aralığında bulunan 16 bayan, 16 erkek eskrim ve karate-do sporcusu aynı sayıda kontrol gurubu ile toplamda 64 kişi gönüllü olarak araştırmada yer almışlardır. Ön test sonrası Eskrim ve Karate-do denekleri 2 ayrı guruba ayrılıp haftada iki gün 1 saatlik genel toplamda 6 haftalık bilateral antrenman çalışması uygulanmıştır. Bilateral antrenman uygulamasının ardından denek ve kontrol guruplarına sportif bazı performanslarını araştırmak için aynı performans testleri tekrar uygulanmıştır. Çalışma sonucu bilateral antrenmanların eskrim ve karate-do deney sporcuların motor becerilerinden el pençe kuvveti, dikey sıçrama, görsel reaksiyon sürati, statik denge durumlarına etkileri olduğu esneklik ve durarak uzun atlama testlerinde değişkenliklere rastlanmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
After bilateral (bidirectional) training applications, the effects of the subjects on their performance; In addition, it was aimed to examine the situation with the control group. Karate-do and Fencing athletes in the dominant aspect of the right and 12-13 age group, the age of starting sports from 1 to 3 years; In this study, those who want to take part voluntarily were given information about the study and information and risks and discomforts. Sixteen female, 16 male fencing and karate-do athletes in the Karate-Do and fencing sport branches between the ages of 12 and 13 participated in the study voluntarily with a total of 64 control groups. After the pre-test, Fencing and Karate-do subjects were divided into 2 groups and a 6-week bilateral training study was performed for a total of 1 hour two days a week. After performing bilateral training, the same performance tests were applied to the subjects and control groups to investigate some sportive performances. As a result of this study, it was concluded that bilateral training had effects on motor skills of fencing and karate-do experimenters on hand-claw force, vertical jump, visual reaction speed, static equilibrium, and flexibility and no differences were observed in stopping long jump tests.