Türkiye'de 2001 ekonomik krizinden sonra yapılan finansal reformların bankacılık kesimi üzerindeki etkileri
The effects of financial reforms applied after from 2001 economic crisis in Turkey on banking sector
- Tez No: 289883
- Danışmanlar: PROF. YUSUF TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Krizler ve Türkiye, Bankacılık ve Türkiye, Finansal Liberalizasyon, Financial Crisis and Turkey, Banking and Turkey, Financial Liberalization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Küreselleşme ve küreselleşme ile birlikte deregülasyon dönemi başlayarak liberalleşme kavramı ortaya çıkmış; bu bağlamda ortaya atılan politikalar da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı zamanlarda uygulanmaya başlamıştır. Bu süreçte devletin ekonomi üzerindeki hakimiyetinin azaltılmış olması, tüm yetkilerin piyasa yapıcılara devredilmesi ve dolayısıyla denetim mekanizmasının eksikliği bu politikaların serbestçe uygulanması için gerekli ortamı hazırlamıştır.Bu durum her ne kadar dışa açılarak büyüme doğrultusunda yabancı sermaye yatırımlarını, finansal derinleşmeyi attırarak olumlu beklentileri gerçekleştirmeyi hedeflese de finansal kırılganlığı arttırmıştır. Şöyle ki, Türkiye'de meydana gelen 1994, 2000 ve 2001 krizleri buna en iyi örneklerdendir. Bunun yanı sıra 2008 yılında yaşanan ve ABD ekonomisinde patlak veren Mortgage Krizi de ekonomide birtakım olumsuzluklara neden olmuş; üretim yavaşlamış, dış ticaret faaliyetleri azalmış, büyüme hızı yavaşlamış ve işsizlik artmıştır. Fakat 2001 krizinden sonra mali kesimde yapılan çalışmalar sayesinde sektörde iyileşme sağlanarak son yaşanan 2008 krizi daha hafif şekilde atlatılmıştır.Bu çalışmada, 1980 yılından başlayarak liberalleşme sürecinde yapılan çalışmalar; bu çalışmaların ekonomi üzerindeki etkileri, yaşanan finansal krizler ile birlikte araştırılarak ortaya konmuştur. Ayrıca bu araştırmada serbestleşmenin gerçekleşmesi, yüksek faiz oranları ve döviz kurundaki değişiklikler ile yabancı sermaye yatırımlarının artışı, artan likidite hacmine ve kredi genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkan yüksek borçlanmalar, yaşanan ekonomik krizler ve ekonomide yaşanan istikrarsızlıklar üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the coming of globalization and with the starting of deregulation the concept of liberalization has emerged, and the idea brought forward in this regard has been developed and started to be applied in developing countries at different times. During this process, government?s authority over economy has been reduced and delegated to market makers, so that the absence of control mechanism paved the way for applying those politics without constraint.Although this situation aims foreign capital investments in line with growth by opening to foreign countries and fulfilling positive expectations by increasing economic deepening, it has in fact increased financial fragility. 1994, 2000 and 2001 economic crises in Turkey are the best examples for this subject. Besides the crises in Turkey, the mortgage crisis which has broken out in America has led to some economic problems; production slowed down, foreign trade activities reduced, speed of economic growth slowed down and unemployment increased. However, thanks to the works done in financial sector after the 2001 crisis, 2008 crisis escaped lightly.In this study, the studies which have been done during liberalization process starting from 1980; those studies? effects on economy are researched, presented and supported with financial crises. In addition, in this research, occurrence of deregulation, high interest rate, and with the changes in the rate of foreign exchange, the increase in foreign capital investments, and the excessive loan which have been occurred depending on increasing liquidity volume and credit expansion, economic crises and instabilities are emphasized.