KOBİ'lerin finansal yapıları ve kullandıkları alternatif finansman kaynakları: Erzurum organize sanayi bölgesinde bir çalışma
Financial structure in small and enterprise (SME) and used alternative resourches of financing, a study industrial zone
- Tez No: 289907
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ÖNDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Finansman, Barter, Factoring, Leasing vb., SME, Finance, Barter, Factoring, Leasing etc.
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüz ekonomisinde işletmelerin birçoğunu KOBİ'ler oluşturmaktadır. Dolayısıyla, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ekonomiye önemli katkıları olmaktadır. Gelişmekte olan birçok ülkede üretimin ve istihdamın önemli bölümünü sağlayan KOBİ'lerin gelişebilmesi ve rekabet güçlerinin artabilmesi amacıyla, alternatif finansman kaynakları bulunmalıdır. Ekonomi açısından önem arz eden KOBİ'lerin uygun ve başarılı finansman kaynaklarına ulaşabilmeleri etkin ve verimli çalışmaları açısından önemlidir. Günümüzde, KOBİ'ler finansal sorunlar yaşamaktadırlar. Bundan dolayı, bu çalışmada KOBİ'lerin finansman sağlamada tercih ettikleri metotlar ve kullandıkları alternatif finansman olanaklarına yer verilmiştir. Bununla beraber, Firmaların gereksinim duydukları mal ya da hizmetin, nakit para yerine, üretilen mal ve hizmetle ödenmesi olarak tanımlanan barter sistemi, iç ve dış ticaret işlemlerine uygulanan ve özellikle kısa vadeli mal satışlarında başvurulan factoring, sabit sermaye yatırımlarının çok kısa sürede gerçekleşmesine, yatırım tutarının uzun vadede kira öder gibi ödenmesine imkân veren finansal kiralama gibi birçok alternatif kaynak incelenmiştir. Ayrıca; bu tezde, KOBİ'lerin ekonomiye sağladıkları katkılardan hareket edilerek KOBİ'lerin ekonomideki önemi ortaya koyulmuş ve diğer kuruluşlarla olan ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In todays economy most of the enterprises are existing from SMEs. So, SMEs have great contributions to economy. Alternative financial resourches are required for SMEs which provide the important part of the manufacturing and employment in most of developing countries to grow up and increase their competiteveness. Accessioning to the appropriate and fruitful financial resourches has a great importance for SMEs to have an effective and efficent working enviroment where they are significant parts of the economic life. In todays, SMEs have financial problems. From that, additionally the methods prefered by SMEs while funding and using alternative funding facilities are taken into consideration. Although, the firms have directed to the payment in the form of product and service instead of cash which we call barter system and to factoring that is applied in domestic and external trading operations and to the achievement of constant capital investments in a very short time to financial leasingin which payment is made in long installments such as a lot of alternative resourches are evaulated.Besides, in thıs thesis the importance of SMEs is put forward starting from their constiributions to the economy and their relations with firms are evaulated.