Türkiye'de yoksulluk analizi: Bir probit model uygulaması
Poverty analysis in Turkey: Application of a probit model
  1. Tez No: 289908
  2. Yazar: ZEYNEP KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksulluk Sınırı, Mutlak Yoksulluk Yaklaşımı, Hanehalkı Bütçe Anketi, Probit Modeli, Poverty, Poverty Boundary, Absolute Poverty Approach, Hausehold Budget Survey, Probit Model
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Tarihin bütün dönemlerinde önemli bir sorun olarak ortaya çıkan yoksulluk, bütün toplumların karşı karşıya kaldığı sorunların başında gelmektedir. Bu çalışmayla literatüre katkı sağlamak ve konuya ilişkin tartışmalara ışık tutulmak istenmiştir. Bu amaçla çalışmada, Türkiye'de yoksulluğun boyutu Dünya Bankası'nın mutlak yoksulluk yaklaşımına göre fert bazında ele alınarak incelenmiş, yoksulluğun belirleyicilerinin neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.Bu çalışma başlıca dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yoksulluk kavramı farklı düşünürlere, farklı yaklaşımlara göre tanımlanmış, yoksulluk kavramının tarihsel süreçteki değişimi incelenmiştir. Ek olarak, yoksulluk türleri hakkında bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde, yoksulluğun ölçüm yöntemleri üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde, literatür özeti, araştırmanın amacı, önemi, kapsam ve yöntemi ortaya konulmuştur. Çalışmada kullanılan veriler incelenmiş, analiz için gereken ilişki ölçüleri ve ekonometrik model hakkında bilgi verilmiştir.Son olarak, ekonometrik analizlerin sonuçları ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur.Sonuç olarak, Türkiye'de 2005-2009 yıllları arasında çeşitli kriterler açısından ele alınan mutlak yoksulluğun ciddi boyutlarda olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty which has been accepted as an important problem throughout the history, is among the outstanding problems that every society faces. In this study, it is aimed to contribute to the literature and shed light on the related debates. In this sense, the dimension of poverty was studied individually with regard to World Bank absolute poverty approach and it is aimed to reveal the determinants of poverty.This study consists of four main sections. In the first section the concept of poverty was described with regard to different thinkers and approaches, the change of the concept of poverty in the historical process was also studied. Additionally, some information was given about the types of poverty.Second section includes the methods of poverty measurement.In the third section, other studies about poverty and the aim, significance, extent and method of the research was mentioned. Also, some information about data used in our study and relation measures which are necessary for analysis and econometric model was also given.In the final section, the results of the econometric analysis were studied in detail.Finally, it was revealed that the absolute poverty which was dealt in Turkey between 2005-2009 in terms of various criteria, was in serious dimension.