Türkiye seramik kaplama malzemeleri sektörünün rekabet gücü
Revealed comparative advantage of Turkey in the ceramic tile sector
- Tez No: 290015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Rekabet gücü, Açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük, seramik, seramik kaplama malzemeleri sektörü, karo, competitiveness power, revealed comparative advantage, ceramic, ceramic tiles sector
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çalışma, seramik kaplama malzemeleri sektörünün rekabet gücünün İktisat yazınında son yıllarda sıklıkla kullanılan Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksi, Net İhracat Endeksi, İhracat Piyasa Endeksi ve Göreli İhracat Endeksi ile analizini yapmayı amaçlamaktadır. Dünya seramik kaplama malzemeleri ihracatında ilk on sırayı alan ülkelerle bir karşılaştırma yapılmış ve bu ülkeler karşısında Türkiye'nin rekabet gücü değerlendirilmiştir.Çalışmada, seramik sektörünün lokomotifi konumunda olan seramik kaplama malzemeleri sektörü ele alınmış ve daha çok makale, kurum raporları ve sektör derneklerinin süreli yayınları ile web sitelerinden faydalanılmıştır. Sektörle ilgili ayrıntılı istatistiki bilgilerin olmaması veya güç ulaşılabilmesi çalışmada karşılaşılan en büyük zorluk olmuştur. Ancak sektör derneklerinin yayınları ve web siteleri bu zorluğu aşmakta en büyük yardımcı olmuştur.Türkiye açısından yarattığı katma değer ile önem arzeden sektörün rekabet gücü, son yıllarda yaşanan global krizle birlikte sıkıntılar yaşanmasına rağmen diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yüksektir. Şahsi görüşümüze göre, yaşanılan sıkıntıları avantaja dönüştürme konusunda fırsatlar yakalamak zor değildir ve sektörde yapılacak bir takım iyileştirmeler ile rekabet gücü önümüzdeki yıllarda daha da artabilecektir. Atılacak en önemli adım, markalaşma ve Türk imajını tüm dünyaya kabul ettirebilmek olacaktır.
Özet (Çeviri)
The study aims to carry out an analysis the competitive capacity of ceramic coating materials sector with Revealed Comparative Advantages Index, Net Export Index, Export Market in economic History recent years. About export of ceramic coating materials in the world, there has been an assesment among countries ranging at top 10 and the compotitive capacity of Turkey has been assessed with the countries.In the study, the ceramic tile sector, which has a leading position of ceramic sector, has been appraiesd and essays about sector,sectoral reports periodicials of sector associations, websites have been used moore. The biggest problem faced in the study is that it has been hard to attain the detailed statisticals data. However, periodicials of sector associations and websites are the biggest helper to overcome the mentioned problem.The competitive capacity of the sector is more than the other countries instead of the of the erisis. According to our condiderations, it is not hard to change this negativeness to advantage and competitive capacity can be increaded in the years to come. The most ımportant step far this is Turquality and maket he other countries to admit the world.