Üretim işletmelerinde çevresel maliyetlerin hesaplanması ve bir vaka çalışması
Calculation of environmental costs in production companies and a case study
  1. Tez No: 290048
  2. Yazar: BEYHAN BELLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre ve Çevre Kirliliği, Çevre Muhasebesi, Çevre Maliyetleri, Çevresel Raporlama, Çevresel Denetim
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, çevre muhasebesi konusu ve işletmeler tarafından uygulanan çevre muhasebesi sistemi incelenmiştir. Çalışma, literatür taraması sonucu elde edilen bilgiler doğrultusunda oluşturulan birinci bölüm ve ikinci bölüme ait olan teorik bilgilerden ve vaka çalışması yöntemi kullanılarak oluşturulan üçüncü bölüm olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.Çevre muhasebesi konulu bu çalışmanın amacı, çevre kavramını tanımlayarak, işletmelerde meydana gelen çevre kirliliğini sınıflandırmak ve sosyal sorumluluk kavramı gereği işletmelerde oluşan çevre maliyetlerini tanımlamak, sınıflandırmak ve çevre muhasebesi sisteminin gerekliliğini ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda, birinci bölümde; çevre kavramı, çevresel sorunlar ve nedenleri, çevresel sorunları önleme yöntemlerine ait teorik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde; muhasebe çevre ilişkisi, çevre muhasebesi, çevre maliyetleri, çevre maliyetlerinin muhasebeleştirilmesi, çevre muhasebesinde raporlama ve denetim konuları ile ilgili teorik bilgiler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise; vaka çalışması yöntemi kullanılarak, işletmelerde uygulanması gereken çevre muhasebesi sistemi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study, the subject of environmental accounting and environmental accounting system applied by the entities examined. Study, the literature generated by the information obtained as a result of the first section and the second section are created by using the theoretical knowledge and case study method, including the third section consists of three parts.The purpose of this study on environmental accounting, environmental concept, defining the environmental pollution caused enterprises to classify enterprises according to the concept of social responsibility and environmental costs, identify, classify and to assess the need for environmental accounting system. In this context, the first chapter, the concept of the environmental problems, environmental problems are theoretical knowledge of prevention methods. In the second chapter, the accounting environment interaction, environmetal costs, environmental costs accounting, environmental accounting reporting and auditing issues related to the theory explanied. In the third section, using the case study method, the environmetal accounting system is shown to be applied in enterprises.Key Words : Environment and Environmental Pollution, Environmental Accounting, Environmental Costs, Environmental Reporting, Environmental Audit.