Türkiye Muhasebe Standartları kapsamında çevre muhasebesi uygulamalarının incelenmesi
Examination of environmental accounting applications in the context of Turkish Accounting Standarts
  1. Tez No: 393490
  2. Yazar: FATİH AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Muhasebesi, Türkiye Muhasebe ve Finansal RaporlamaStandartları TMS/TFRS, Çevre Muhasebesi ile TMS/TFRS İlişkisi, Environmental Accounting, Turkish Accounting and Financial Reporting Standards (TAS / TFRS), Environmental Accounting with TAS / TFRS Relationship
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ekonomik birim olarak işletmeler faaliyetlerini gerçekleştirirken sürekli olarak çevreyle etkileşim halindedirler. Bu etkileşim toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmet üretiminde doğal kaynakların etkin bir biçimde üretim faktörü olarak kullanılmasıyla gerçekleşmektedir. Yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmeler işletmelerin çevreye bağımlılığını artırmaktadır. Bu açıdan işletme sürdürülebilirliğinin sağlanmasında çevrenin korunmasına yönelik olarak sosyal sorumluluk bilincinin işletme faaliyetlerinin temelinde olması gerekmektedir. Bu yüzden işletmeyle ilgili doğru ve güvenilir çevresel bilgilerin üretilmesi, üretilen mamul maliyetlerinin doğru olarak hesaplanması, gerçek kar ya da zararın belirlenmesi, uluslararası rekabet şartlarına uyumun sağlanması ve çevresel performansın artırılması için çevre muhasebesi önem arz etmektedir. Ayrıca işletmelerin finansal durumlarını etkileyen çevresel yatırımlar ile risk ve borçları ortaya koyabilecek, bilgi kullanıcılarının yatırım kararlarında etkili olabilecek tüm çevresel olumlu ve olumsuz dışsallıkların da ölçülebildiği kadarıyla işletmenin sunmuş olduğu mali tablolarda veya dipnotlarında yer alması gerekmektedir. Bu açıdan işletmeyle ilgili finansal bilgilerin ihtiyaca ve gerçeğe uygun bir biçimde sunumunu ve uluslararası kapsamda karşılaştırılabilirliğini sağlayan uluslararası muhasebe standartlarının çevre muhasebesi uygulamalarında kullanımı önemlidir. Bu çalışmada çevre muhasebesi ile Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede yapılan inceleme sonucunda, TMS/TFRS'lerin doğrudan ve dolaylı olarak çevre muhasebesi uygulamalarına yön verecek düzenlemeler içerdiği tespit edilmiştir. Başta objektif ölçüm sorunu olmak üzere, standartlara ilişkin sorunların aşılması ile birlikte çevre muhasebesi uygulamalarının ileride daha da önemli hale gelmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
As an economic unit businesses are continuously in interaction with the environment while performing their operations. This interaction emerges to meet society needs in production of goods and services through the use effectively of natural resources as a factor of production. Economic and technological developments increase the businesses dependence on environment. In this respect ensuring the sustainability of businesses, social responsibility awareness to protect environment needs to be based on business operations. Therefore environmental accounting is important in generating accurate and reliable environmental information, calculating correctly the manufactured product costs, determining the real profit or loss, ensuring compliance with international competitiveness and increasing environmental performance. In addition the whole environmental positive and negative externalities as measured as which can put forward environmental investments with the risks and liabilities that affecting business financial situation and can be effective in investment decision of information users need to take place in financial statements or footnotes. In this respect it is important the using of international accounting standards which ensure relevance, faithful representation and comparability in environmental accounting applications. This study focuses on the relationship between environmental accounting and Turkish Accounting and Reporting Standards. In this context, the result of examination, TAS/TFRS have been found to contein regulations that will directly and indirectly give direction to. Primarily objective measurement problems, with overcoming problems related to the standards, environmental accounting applications is expected to become more important in the future.