Kayseri ili Pınarbaşı ilçesindeki Avşar köylerinde Türk halk inanışları
District of Kayseri province Pınarbaşı Avşar villages of T urkish public beliefs
- Tez No: 290049
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Pınarbaşı, Halk Kültürü, Geçiş Dönemleri, Halk İnançları, Pinarbasi, Folk Culture, Transition Period, Folk Beliefs
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada Avşar Boyunun tarihi ve Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesindeki geçiş dönemleri olan doğum, evlenme, ölüm âdetleri ve bunlara bağlı inanışlar, bayram tören ve kutlamalar, halk inanışları, halk mutfağı üzerinde durulmuştur.Avşar Boyunun tarihi ile ilgili olan birinci bölümde ele alınan konular yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerle tespit edilmeye çalışılmıştır. Halk kültürü ile ilgili olan ikinci bölümde ele alınan konularda da yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından alan araştırmasında elde edinilen âdet, inanmalar ve uygulamalar aktarılmıştır. Alan araştırmasında elde edilen bilgilere dayalı âdet, inanış ve uygulamaların eski Türk kültürü ile olan ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.Bu araştırmanın sonucunda Pınarbaşı halk kültüründe, hem Orta Asya'nın hem de Anadolu'nun inanç ve kültür yapısının izlerinin bulunduğu görülmüştür. Bütün bu izler İslâmiyet'in kabulünü izleyen süreçte İslam dini rengini alarak bugünkü Pınarbaşı halk kültürünü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, and on the neck Avsar Pinarbasi district of Kayseri which is the transition periods of birth, marriage, death customs and beliefs connected to them, religious ceremonies and celebrations, folk beliefs, the public focused on the cuisine.Avsar is related to the history of the neck and the topics covered in the first chapter tried to determine the data obtained from written sources. The second section dealt with issues related to the folk culture of the written sources, oral sources, from the information obtained after the administration of customs, and practices were transferred to believe. Oral sources, based on information obtained from the customs, beliefs and practices tried to determine the relationship between ancient Turkish culture.Pinarbasi folk culture as a result of this research, both in Central Asia and Anatolia, beliefs and cultural structure of the traces was found. All of these tracks during the period following the adoption of Islam by taking the color of the new religion of today's popular culture has created Pinarbasi.