Çevrenin korunmasında çevre bilincinin etkisi: İlköğretim sistemimiz üzerine bir araştırma
Preservation of the environment impact of environmental consciousness: A study on primary education system
- Tez No: 290083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Sistemi, Çevre Duyarlılığı, Çevre Bilinci, Çevre Eğitiminin Yoğunluğu, Primary Education System, Environmental Awareness, Environmental Education Density
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada, ilköğretimde verilen Çevre Eğitimin etkililiğini saptamak üzere, ilköğretim öğrencilerinin çevresel tutum ve bilgilerini ölçerek, çevre için eğitim açısından mevcut durumun belirlenmesi amaçlanmıştır. Çevre sorunları doğa ile ilgili insanların olumsuz tutum ve davranışlarından, inşa edilememiş değerler ve ahlâk sisteminden kaynaklandıklarından bu sorunlar kümesinin temelinde eğitim sorunu yatmaktadır.Araştırma grubunu, Niğde kent merkezinde 2010?2011 Eğitim - Öğretim yılında, faaliyet gösteren on farklı ilköğretim okulunda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Anket yöntemiyle gerçekleştirilen çalışma bu ilköğretim okullarında görev yapan sınıf ve branş öğretmenleri ile yürütülmüştür. Niğde il merkezinde eğitim hizmeti veren 29 ilköğretim okulunda toplam 909 öğretmenin görev yapmakta olduğu Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğünde öğrenilmiştir.. Basit tesadüfî yöntemle belirlenen 10 ilköğretim okulunda ise 319 öğretmenin görev yaptığı tespit edilmiş olup bunların hepsine ulaşılmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak Çevre Bilgi Testi ve Çevre Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma, 2010 ? 2011 öğretim yılı Bahar Döneminde gerçekleşmiştir.Yapılan araştırma sonucunda İlköğretim sistemimiz içerisinde verilen eğitim sonucunda öğrencilerde yeterli şekilde Çevre Duyarlılığının oluşmadığı belirlenmiş olup bunun sebepleri arasında İlköğretim müfredatı içerisinde bulunan derslerdeki çevre ile ilgili konuların ve bunlara ayrılan sürelerin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Bu aksaklığın giderilmesi için ise İlköğretim müfredatı içerisine ?Çevre Dersleri? konulması ve bu derslere yeterli sürenin ayrılması ayrıca öğretmenlerin çevre ile ilgili konularda bilinçlendirilecek hizmet içi eğitim kurslarına alınması konusuna dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study,it is aimed to determine the effectivenes ofenvironmental education given in primary schools and ther students attitudes and knowledge of environmental education for the environment. People?snegative attitudes and behaviours related tothe nature of environmental problems coult not be costructed om the basis pf a set of values and moral sistem, these problems are caused by problem lies in education.The research group composes teachers who are operating in ten different primary schools, 2010-2011 Academic Year in Niğde City Centre. This study which was developed by questionarnes was carried out with the primariy school and branch teachers in primary school. In Niğde province, totaly 909 teachers woking in 29 primary schools, have been learned from the directorate of national education. In this study,environmental information, test data collection tools and the environmental attitude scale were used.As a result of this research, at the end of the education given in primary school system adequate environmental awareness hasn?t existed because of courses in environmental issues in the primary curriculum and inadequate periods were allocated to them. In order to defeat the interruptions, it is paid attention that environmental lessons must be put in primary school curriculum with enough time and also the teachers will be taught in order to be conscious of environmental issues with in-service training courses.